Vietnamci darovali Plzni roušky a 300 tisíc. Záchranáři mají občerstvení zdarma

25.03.2020 14:16

Vietnamci v Plzni vyjadřují podporu i tím, že ve 28 provozovnách nabízejí kávu a pití pro záchranáře zdarma. Jedna z restaurací poskytne plzeňské nemocnici sto obědů denně po dobu jednoho týdne.

2

Finanční dar ve výši 300 tisíc korun a 1700 látkových roušek předali dnes zástupci Svazu Vietnamců v České republice městu Plzni na podporu boje proti pandemii koronaviru.

Dar od sdružení přijali primátor Martin Baxa a radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký, předání zprostředkoval technický náměstek primátora Pavel Šindelář. 

"Opravdu si vašeho daru velmi vážíme. Dokazuje to, jaká soudržnost v Plzni panuje, a dokazuje to také to, že se zhmotnila vlna vzájemné podpory. Každá taková pomoc, solidarita a podpora je pro nás velmi důležitá a pomáhá překonat obrovský tlak, kterému čelí nejen občané, ale i města a obce,“ řekl primátor Martin Baxa. Město Plzeň už samo vlastními silami zajistilo několik desítek tisíc roušek, když například zakoupilo sedm kilometrů látky na jejich výrobu a vytvořilo systém rozvozu látky i přijímání roušek od dobrovolníků, kteří je šijí.

„Roušky předáme do sociálních zařízení, jako jsou například městská charita, Dětské centrum a podobně,“ uvedl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

"Vietnamská komunita je nedílnou součástí české společnosti. Žijeme tu, považujeme Českou republiku za náš domov, musíme se zapojit, zahájili jsme kampaň v boji proti Covid-19,“ uvedli členové Svazu Vietnamců v České republice.  

"Události v České republice vyvolaly obrovskou vlnu solidarity uvnitř naší vietnamské komunity. Začali jsme šít rychle roušky, rozdávali jsme je ve svém okolí, v bydlišti, aby se všichni lidé mohli chránit. Vietnamské šičky, když měly čas navíc, tak šily roušky jako dar pro Plzeň,“ dodali zástupci vietnamské komunity.

FOTO: město Plzeň 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24