QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vláda: Musíme omezit pohyb lidí na tři týdny. Jaká opatření jsou ve hře?

25.02.2021 23:08     26.02.2021 8:10

Vláda oznámila několik opatření, která navrhuje zavést od pondělí 1. března. Otázkou ale zůstává, zda se bude pokračovat v nouzovém stavu či nikoliv.

urad vlady blatny havliček

Konkrétní podobu dalších opatření představí vláda v pátek, nejprve o nich chce jednat s opozicí. Vláda také v pátek požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Pokud opozice bude souhlasit s prodloužením nouzového stavu či vláda vyhlásí nový nouzový stav, začne uzávěra okresů platit od pondělí 1. března.

Jaká další opatření vláda navrhuje?

ŠKOLSTVÍ - „Počítá se s uzavřením školek, škol a dětských skupin,“ uvedl Andrej Babiš. Otevřené by měly zůstat pouze vybrané školy, které by byly otevřeny pro děti zdravotníků a příslušníků integrovaného záchranného systému.

UZÁVĚRA OKRESŮ - Karel Havlíček říká, že třítýdenní uzávěra okresů významně pomůže. „Pokud to všichni vydrží v následujících třech týdnech, potom začne postupné rozvolňování. V kombinaci s očkováním a masivním testováním věříme, že se začneme dostávat za horizont problému,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

DELŠÍ KARANTÉNA - Z důvodu mutací koronaviru a jejich rychlému přenosu vláda navrhuje prodloužit karanténu z deseti dní na čtrnáct.

RESPIRÁTORY - Dvě roušky na sobě už v MHD stačit nebudou. Povinné bude nošení respirátorů.

TESTOVÁNÍ VE FIRMÁCH - Pojišťovny budou hradit čtyři testy na každého zaměstnance měsíčně. V první fázi bude systém dobrovolný, později povinný. Příspěvek na testy platí i pro OSVČ.

Foto: Úřad vlády

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24