Vláda schválila nová opatření. Čím se nově musíme řídit?

25.10.2021 9:10     25.10.2021 13:00

Kvůli současné epidemiologické situaci vláda schválila nová opatření. Nově je povinné nosit respirátor na pracovišti nebo na hromadných akcích, které se konají ve vnitřních prostorech.

1

Vláda schválila nová pravidla, která platí už od pondělí 25. října. Nově dojde k rozšíření míst, kde je nutné používat respirátor. Týká se to hromadných akcí a částečně i pracovišť.

„Sledujeme výrazný skok v počtu nakažených. Nechceme však znovu zavírat obchody či služby, proto musíme zavádět režimová opatření. Vracíme se do situace na jaře, kdy byly respirátory povinné i v rámci pracovních kolektivů, kde teď tato povinnost není. Cílíme na všechna ohniska nákazy,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od dnešního dne 25. října je povinné nosit respirátor na hromadných akcích ve vnitřních prostorech bez ohledu na počet účastníků. Dosud omezení platilo pro akce od 10 osob výše.

Od 25. října je dále povinné nosit respirátory na pracovišti. Výjimka platí jen v případě, když bude pracovník sám.

"Pokud sedíte u stolu a kolegové jsou dál, než 1,5 metru, tak ho mít nemusíte. Když si ale budete šeptat drby na kávě, tak ano," upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na svém twitteru.

Od 25. října také začínají platit nová pravidla pro karantény. Místo dosavadních dvou týdnů potrvá karanténa pouze týden. Zakončena však musí být PCR testem.

Od 1. listopadu dojde ke změně platnosti PCR testů ze 7 dní na 72 hodin, u antigenních testů pak ze 72 hodin na 24 hodin.

V restauracích, klubech, diskotékách a dalších podobných podnicích bude zavedena od 1. listopadu kontrola bezinfekčnosti. Provozovatel nebude moct umožnit vstup zákazníkovi, který mu nepředloží potvrzení o negativním testu nebo doklad o provedeném očkování. Podmínka nebude platit pro prodej jídla s sebou.

Podle Hamáčka by mohlo být potvrzení o bezinfekčnosti vyžadováno například nově i na pracovišti„Případné testy by si musel hradit zaměstnanec. Za tímto účelem Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje výklad příslušného paragrafu zákoníku práce.“

„Ze všech opatření i směrů, kterými se pohybuje uvažování ministerstva zdravotnictví, je hlavním cílem přesvědčovat občany, aby se nechali očkovat. Je to určitě jednodušší cesta, než platit za testy. Jsme rádi, že jakmile se spustila debata o ukončení proplácení testů, tak na to lidé zareagovali a zájem o očkování je relativně masivní“ uvedl na dnešní tiskové konferenci ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24