Vydejte se na nejvýše položený královský hrad v Čechách - FOTKY

29.12.2021 8:40

Vyrazte na výlet k nejvýšě položenému královskému hradu v Čechách a poznejte, kde se natáčela pohádka Anděl Páně. Hrad Kašperk, který mimo jiné patří k šumavskému Trojhradí sloužil i jako ochrana Zlaté stezky.

IMG_1573
IMG_1573IMG_1570IMG_1583IMG_1565IMG_1611IMG_1615IMG_1623

Na výlet k hradu Kašperk vyjdete z hradního parkoviště, které je situováno nedaleko centra města Kašperské Hory. Z náměstí autem vyjedete směrem na Vimperk a na konci města vás už povedou značky k hradu Kašpěrk.

Vyjít můžete také přímo z náměstí Kašpěrských Hor, které leží přibližně tři kilometry od hradu.

Hrad Kašperk je unikátní tím, že se vypíná v nadmořské výšce 886 m. n. m., což z něho činí nejvýše položený královský hrad v Čechách. Byl založen českým králem a římským císařem Karlem IV. roku 1356. Ten však na hradě nepobýval, ale pronajímal jej zástavním držitelům.

Správa hradu měla za úkol bránit hranice a mimo jiné hlavně zaručit bezpečí na nově zřízené obchodní cestě zvané Zlatá stezka, která vedla z bavorského Pasova do Kašperských Hor.

Vstupné na hrad je pro dospělé 125 korun, snížené 100 korun, pro děti od dvou do šesti let 20 korun a za rodinné vstupné zaplatíte 350 korun. Vstup na nádvoří je však zcela zdarma.

Kašperk patří společně s hradem Rabím a hradem Velharticemi k takzvanému šumavskému Trojhradí. Jedná se o volné propojení tří historických památek v okolí města Sušice, které patří k jedné z bran Šumavy. Spolupráce tří hradů trvá už více než deset let a každý z nich má návštěvníkům co nabídnout.

Od hradu Kašperk zpátky na parkoviště si určitě neváhejte udělat krátkou zastávku na zřícenině Pustý hrádek. Ta se nachází cca 400 metrů východně od hradu a díky tomu, že je položena ještě výše, se vám rozprostře nádherný výhled na Šumavu i na samotný Kašperk. Většina stezky je mírně do kopce a je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Kašperk je v těchto dnech mimořádně otevřen. Aktuálně na hradu od 28. prosince do 1. ledna probíhají zimní prohlídky, o kterých jsme více psali ZDE.

 

foto: QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24