QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

„Vysoký krevní tlak nebolí, je ale nebezpečný,“ říká primářka z FN Plzeň

19.05.2022 15:06

Jak vám může ublížit vysoký krevní tlak, co způsobuje? A je možné tlak ovlivnit například životosprávou? Ptali jsme se primářky II. interní kliniky FN Plzeň Jitky Mlíkové Seidlerové.

Tým Fakultní nemocnice Plzeň - vpravo ředitel nemocnice Václav Šimánek a primářka Jitka Mlíková Seidlerová Tým Fakultní nemocnice Plzeň - vpravo ředitel nemocnice Václav Šimánek a primářka Jitka Mlíková Seidlerová
Preventivní akce v NC Area Bory 17. květnaSoučástí zdravého životního stylu je i pravidelný pohyb. Na snímku zleva: vrchní II. interní kliniky Bc. Ivana Witová, primářka II. interní kliniky doc. MUDr. Jitka Mlíková Seidlerová, Ph.D. a fyzioterapeut Interního oddělení Bc. Vladimír Novák. 
&nbPrimářka II. interní kliniky FN Plzeň Jitka Mlíková SeidlerováTým Fakultní nemocnice Plzeň - vpravo ředitel nemocnice Václav Šimánek a primářka Jitka Mlíková SeidlerováPreventivní akce v Area BoryPreventivní akce v Area Bory (vpředu zleva primářka Jitka Mlíková Seidlerová a vrchní sestra Ivana Witová)Preventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akcePreventivní akce

Vysoký krevní tlak (arteriální hypertenze) může být velmi nebezpečný. Vy ale ani nemusíte vědět, že ho máte. Příznaky nejsou totiž skoro žádné, a přitom vám hypertenze v budoucnu může způsobit obrovské zdravotní komplikace. „Vysoký krevní tlak nebolí, v naprosté většině případů nedělá žádné potíže. Může se jen vyskytovat například občasné točení nebo bolení hlavy. Velkým problémem jsou ale komplikace hypertenze,“ vysvětluje primářka a dodává, co vše může způsobit: „Mrtvici, infarkt myokardu, srdeční selhání, selhání ledvin, slepotu.“

Proto je důležité pravidelné měření tlaku. „U osob starších 40 let je to minimálně jednou ročně, u ostatních jednou za dva roky v rámci pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře,“ podotýká Jitka Mlíková Seidlerová.

Preventivní akce v Area Bory

 

Právě u praktických lékařů by měl být největší záchyt pacientů s vysokou hypertenzí. Tu je třeba odhalit včas. Statistiky nejsou zrovna lichotivé. „Vysoký krevní tlak je nejčastější příčinou úmrtí osob nad 50 let, to jsou celosvětová data. V České republice jedna čtvrtina lidí neví o tom, že mají hypertenzi. Je to poměrně časté onemocnění, má ho skoro 40 % osob nad 25 let. Zhruba 750 tisíc lidí u nás neví o tom, že mají zvýšený krevní tlak, a že by se měli léčit.“

Jak vysvětluje primářka II. interní kliniky FN Plzeň, většina pacientů má tzv. esenciální hypertenzi.Tam je celá řada příčin, trochu genetiky, hraje roli životospráva, kila navíc, zda pacient kouří. A jen 10 % má tzv. sekundární hypertenzi, kdy je jasná příčina. Jedná se například o hormonální onemocnění nebo onemocnění ledvin či ledvinných tepen. Když tuto příčinu odstraníme, může se člověk uzdravit. Ale to je opravdu záležitost jen asi desetiny pacientů.“

Dobrou zprávou je, že můžete sami pomoci k tomu, aby se hodnoty krevního tlaku snížily. „Důležitá je pravidelná aerobní fyzická aktivita, pětkrát týdně 30 minut, podle toho, jakou máte fyzičku. Záleží na vás, zda to bude procházka, rychlá chůze, kolo, plavání. Špatný je chronický stres, takže udělat si na sebe čas, zklidnit se. A jedna z nejdůležitějších věcí je nekouřit,“ vyjmenovává Jitka Mlíková Seidlerová.

V jídle platí obecná doporučení, hodně zeleniny, omezení tučných a smažených jídel. „A nejhorší je noční dojídání a mlsání,“ varuje primářka.

Někteří lidé si měří tlak sami doma. To je podle primářky možné, jelikož dostupnost domácích tonometrů je veliká. Upozorňuje ale na to, že je třeba tlak měřit správně. Lékaři měří tlak opakovaně, třikrát za sebou. Většinou je první změřená hodnota ta nejvyšší.

Jak se měří správně?

  • před měřením seďte několik minut v klidu
  • během měření krevního tlaku s nikým nemluvte
  • mějte opřená záda a podložené předloktí na stole
  • manžetu umístěte v úrovni srdce
  • nepřekřižujte nohy
  • norma pro správný tlak při měření ve zdravotnickém zařízení je <140/90 mm Hg, v domácím prostředí <135/85 mm Hg.

Léčba hypertenze ve Fakultní nemocnici Plzeň

V rámci II. interní kliniky existuje centrum pro diagnostiku a léčbu hypertenze. Jde o specializované pracoviště, kam jsou posíláni pacienti s těžkou hypertenzí, s podezřením na sekundární hypertenzi nebo těhotné ženy s hypertenzí.

V úterý 17. května v rámci světového dne hypertenze proběhla v NC Area Bory preventivní akce, při které si mohli lidé nechat změřit tlak. Na místě byl tým II. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň v čele s primářkou Jitkou Mlíkovou Seidlerovou a vrchní sestrou Ivanou Wittovou.

logo FN PLZEN

 

 

 

 

 

Foto: FN Plzeň, QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24