QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava Já, hrdina vypukne už za pár dní - FOTKY

04.09.2019 19:56

Být záchranářem, policistou nebo hasičem si děti budou moci v rámci výstavy Já, hrdina vyzkoušet na vlastní kůži. Výstava rodinám s dětmi nabídne širokou škálu simulovaných situací, ve kterých děti budou hrdiny. 

DSC_0550
DSC_0526DSC_0534DSC_0550DSC_0545DSC_0499

Již v sobotu 7. 9. se v kreativní zóně DEPO2015 otevře veřejnosti interaktivní expozice o integrovaném záchranném systému. Rodiny s dětmi si budou moci vyzkoušet, jaké to je se stát součástí dopravní nehody a naučí se, jak se v takovéto situaci chovat. Výstava nadále nabídne i možnost prohlédnutí si např. ohořelé artefakty z míst požáru zapůjčené plzeňskými hasiči.

Výstava je zaměřená pro ty nejmenší návštěvníky, kterým bude hravou formou vysvětleno, jak se chovat v krizových situacích. Expozice má hned několik částí. Největší částí je uměle vybudované dopravní hřiště se silnicí, budovami a zaparkovanými maketami policejního auta, hasičské cisterny a sanitky. Pro pohyb na hřišti si dětí vyrobí vlastní dopravní prostředek v tvořivé dílně.

 „Děti si vyzkouší modelové situace, které jsme připravili po konzultaci s IZS. Zkusí si, jak se zachovat při sražení chodce na přechodu pro chodce, co dělat se samovzníceným olejem na pánvi při vaření či při zásahu člověka elektrickým proudem,“ říká kurátorka Kristýna Jirátová, která interaktivní expozice v DEPO2015 tvoří, a doplňuje: „Chceme dětem kromě zážitku předat také důležité informace. Pomůžeme jim zopakovat nebo se naučit čísla tísňových linek a ujistíme je, že v případě nouze se nikdo nemusí bát zavolat pomoc.“

V interaktivní části si budou moci návštěvníci prohlédnout uniformy všech záchranářských sborů, předměty od plzeňských hasičů – např. z míst požáru – a plakát tzv. domečku rizik, kde děti zkusí identifikovat nebezpečná místa a situace, ke kterým může v domácnosti dojít.

Je připraveno i 5 přednášek, na kterých vystoupí hasiči, policisté i lékaři. Ti se budou věnovat např. prevenci vzniku požáru, vysvětlí, jak se liší práce záchranky v seriálech oproti realitě, jak správně zvládnout tísňové volání či jaká jsou rizika adventu. Dojde i na téma kyberprostor, respektive bude představena ta krutá realita internetu. K tomuto tématu se chystá speciální výstava a také divadelní představení se seminářem o pojmech sexting, happy slapping, kybergrooming či kyberstalking.

Vstupné na doprovodné programy je zdrama. Celý program naleznete zde

Expozice je určena především rodinám s dětmi od 4 do 12 let. Expozice bude přístupná každý den od 7. září až do konce roku. 

 

FOTO: pořadatel 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24