QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstava v centru Plzně představuje slavné české ženy - FOTKY

21.10.2021 6:03

V centru Plzně můžete vidět české slavné ženy. Na výstavních panelech jsou zobrazeny Anežka Česká, Marie Terezie, Božena Němcová, Milena Jesenská, Eliška Junková, Toyen, Marta Kubišová a další.

vystava v centru 5
vystava v centru 2vystava v centru 3vystava v centru 4vystava v centru 1vystava v centru 5vystava v centru 7vystava v centru 6vystava v centru

Výstava s názvem České hrdinky je aktuálně k vidění před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje v Plzni. Prohlédnout si ji můžete až do 28. října. 

"Přináší ilustrované portréty 51 významných ženských osobností, které vytvořili studenti ateliéru mediální a didaktické ilustrace jako semestrální práce. Výstavní panely jsou součástí Plzeňských oslav vzniku republiky. Projekt, jenž vznikl minulý rok, byl inspirován 100. výročím uzákonění rovného volebního práva pro československé ženy v roce 1920 a výročím 200 let od narození spisovatelky Boženy Němcové," informuje mluvčí magistrátu Adriana Jarošová.

Na výstavních panelech můžete vidět kněžnu Ludmilu, od jejíž smrti letos uplynulo 1100 let. Dále Anežku Českou, Marii Terezii, Magdalénu Dobromilu Rettigovou, Boženu Němcovou, Gabrielu Preissovou, Milenu Jesenskou, Miladu Horákovou, Medu Mládkovou, Danu Zátopkovou, Olgu Havlovou, Martu Kubišovou, Věru Čáslavskou nebo Magdalenu Koženou. Svůj portrét na výstavě má také první česká automobilová závodnice Eliška Junková nebo malířka Toyen.

„Dnes je v České republice naprosto samozřejmé, že ženy mohou svobodně rozhodovat o svém postavení, o vzdělání, majetku či povolání. Jen stěží si uvědomujeme, kolik úsilí musely předchůdkyně současných žen vložit do jakékoliv své činnosti. Smíme je proto právem nazývat HRDINKAMI. V našem ateliéru ilustrace početně převažují studentky, mladé ženy v něm tvoří výraznou většinu. Připravila jsem pro ně zadání, jímž by vzdaly čest slavným ženským osobnostem českých dějin. K jejich práci se s chutí přidali i jejich studentští kolegové – mladí muži. Společně jsme vytvořili soubor podobizen českých hrdinek,“ uvedla Renáta Fučíková, vedoucí Ateliéru didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU.

foto: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24