QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vzácná Plzeňská madona opustila po 76 letech katedrálu - FOTKY

01.05.2021 9:40

Plzeňská madona opustila  po 76 letech katedrálu sv. Bartoloměje, aby ji lidé mohli vidět na výstavě v Masných krámech. Tuto výjimečnou příežitost budou mít ale jen 10 dní. Přinášíme fotky ze stěhování.

JS510321
JS510321JS510331JS510345JS510160JS510159JS510293JS510302JS510387

Nejvzácnější a po staletí nejuctívanější umělecké dílo v Plzni - Plzeňská madona - byla zapůjčena Západočeské galerii v Plzni na výstavu Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh.

Plzeňská madona se stala v minulosti ikonou a ochranitelkou města, lidé věřili v její moc. Opuková socha byla vytvořena ve svatovítské katedrální huti Petra Parléře před rokem 1384 pro farní kostel sv. Bartoloměje v Plzni.

V pátek 30. dubna opustila Plzeňská madona po 76 letech katedrálu sv. Bartoloměje a byla přemístěna Masných krámů. Převoz z katedrály zajišťovala odborná firma ve speciální převozním boxu i autě, které je upraveno kvůli otřesům. Přítomen byl na místě biskup Tomáš Holub. Bezpečnost cesty zajišťovala policie.

Plzeňská madona byla zapůjčena Západočeské galerii na výstavu v Masných krámech, vystavena bude po dobu 10 dnů, a to od 20. 5. do 29. 5. v běžné otevírací době 10-18 hodin. Návštěvníci tak budou mít jedinečnou příležitost vidět zblízka toto umělecké a kultovní dílo.

„Myslím, že uskutečnění této výstavy v této době je skutečný zázrak. Plzeňská Madona je celá staletí inspirací pro obrovské množství dalších Madon, které můžeme také obdivovat na výstavě Nad Slunce krásnější v Masných krámech. Dlouhé generace našich předků nemohly pohlédnout do očí Plzeňské Madony z takové blízkosti, jako můžeme my právě teď. Je to fascinující. Přeji si, aby její krása byla také pro nás inspirací a nadějí v této nelehké době,“ říká plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub.

Z Masných krámů bude pak socha převezena zpět, aby se vrátila do niky na hlavním oltáři na slavnostní otevření katedrály sv. Bartoloměje 2. června.

„Jsem potěšen, že se podařilo uskutečnit zápůjčku Plzeňské madony v novém termínu tak, aby představení originálu sochy bylo vrcholem výstavy v jejím závěru. Při náročné přípravě výstavy Nad slunce krásnější jsme očekávali rekordní zájem návštěvníků i odborné veřejnosti, ovšem skutečnost je jiná, protože jsme museli mít po 4 měsíce uzavřené výstavní síně, což bylo nešťastné právě pro tuto expozici,“ říká Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni.

Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh je nejnáročnějším projektem Západočeské galerie z odborného i finančního hlediska za posledních několik let.

Západočeská galerie v Plzni otvírá své síně 4. května. Výstava Nad slunce krásnější. Plzeňská madona s krásný sloh bude k vidění až do 6. června 2021. Originál sochy Plzeňské madony bude ve výstavě od 20. 5. do 29. 5. 2021. Otevírací doba je denně mimo pondělí 10-18 hodin. 

foto: Západočeská galerie, Jiří Strašek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24