QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vzácné sochy se stěhují z kláštera Kladruby. Vracejí se na zámek Valeč

08.11.2019 19:16

Velmi náročný přesun čeká 28 soch z dílny proslulého barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Z Kladrub zamíří na zámek Valeč, pro který byly původně vytvořeny.

sochy

Náročný přesun čeká na přelomu roku 28 barokních soch, jejichž autorem je slavný sochař Matyáš Bernard Braun. Po čtyři desetiletí byly umístěny v klášteře Kladruby u Stříbra, ale koncem listopadu zamíří na zámek Valeč na Karlovarsku. Právě pro tento objekt byly sochy v první polovině 18. století vytvořeny. Do konce února příštího roku už budou všechna díla stát v nové expozici. Převoz vyjde na necelý milion korun.

"Jedná se o jeden z největších souborů známého barokního sochaře inspirovaný areálem v Kuksu. Soubor zahrnuje alegorie lidských vlastností, mytologické motivy a také sochu znázorňující právě hraběte Šporka, kterého pojilo přátelství s valečským pánem," sděluje Alena Zemanová, zástupkyně kastelána zámku Valeč.

 Sochy se do Kladrub dostaly na začátku 80. let minulého století po požáru zámku v roce 1976. "V době požáru byla část soch umístěna v přízemí zámku. Aby se předešlo jejich dalšímu zničení, byly nejprve přesunuty do kostela ve Valči a ve finále našly azyl v kladrubském klášteře,“ dodává mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Nyní jsou originály soch vystaveny v ambitové chodbě kladrubského kláštera. "Sochy byly vytvořeny pro zahradu valečského zámku, je tedy správné, že se vracejí zpět domů,“ říká kladrubský kastelán Milan Zoubek. Navíc klášter teď  prochází rozsáhlou obnovou. V rámci projektu "Život v řádu“ vznikne v části ambitové chodby nová prohlídková trasa. "Sochy by tak bylo stejně nutné z důvodu stavebních prací a budování nové expozice přesunout na jiné místo,“ dodává kastelán.

Stěhování pískovcových soch, které měří od 195 do 300 centimetrů, stojí na betonových podstavcích a váží několik tun, bude logisticky náročné a proběhne pod dohledem restaurátorů.

Na Valči pro sochy vznikne lapidárium v bývalé zámecké kovárně. Na podobě nové expozice se podílejí studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. První návštěvníci Valče sochy uvidí v dubnu příštího roku.

FOTO: NPÚ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24