QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři cvičili s vrtulníkem na Šumavě - VIDEO

04.05.2022 14:07

V úterý bylo na šumavské obloze rušno. Letečtí záchranáři Horské služby Šumava a Krušné hory cvičili s vrtulníkem. Nejnebezpečnější manévr nacvičovali nad komínem. Podívejte se na krátká videa ze cvičení.

cvičeni sumava
cvičeni sumavašumava cviceni

3. května proběhlo cvičení v okolí Vimperku. Záchranáři cvičili spolu s posádkou vrtulníku Armády ČR z Plzně-Líní. Nejnebezpečnější manévr proběhl v rámci akce Komín.

Cvičení se konalo ve volném terénu a přerušilo ho špatné počasí. „Nalétávali a spouštěli jsme se na loukách a pasekách, to jsou nejčastější lokality, ve kterých s posádkami vrtulníků operujeme. Trénovali jsme, dokud nám cvičení nepřerušila bouřka a delší déšť, trasu záchranáře z vrtulníku ve visu dolů a také takzvaný podvěs,“ uvedl Josef Tischler, letecký záchranář Horské služby Šumava.

Video najdete ZDE.

Letečtí záchranáři pilovali své dovednosti od samého rána. Mezi nejnebezpečnější manévry pařila akce Komín. „Šlo o to bezpečně nalétnout k vrcholu osmdesátimetrového komínu a pak spustit záchranáře na jeho vrchol, respektive horní ochoz. Zvládli jsme to ale na jedničku, i když jsme se museli pečlivě vyhýbat různým anténám a vysílačům, které tam jsou umístěny,“ říká Josef Tischler.

Video z akce Komín najdete ZDE.

Vojáci spolupracují na výcviku s horskou leteckou posádkou již řadu let a vzájemně si to pochvalují. „My se učíme od nich, oni od nás a dohromady trénujeme bezchybnou profesionální koordinaci obou složek při záchraně zdraví a životů,“ dodal Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Foto a video: Horská služba Šumava

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24