QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři varují: Přibývá úrazů i otrav houbami

07.07.2020 21:01

Jako téměř každé prázdniny, ani letos se první víkend neobešel bez utonutí. Ve Velkém Boleveckém rybníku se utopil senior. První červencové dny přinesly i sérii úrazů cyklistů, dva lidé se otrávili houbami.

23318925_942986465856711_47159944_n

Zatímco celorepublikově první prázdninový víkend zaznamenal rekordní počet úmrtí při dopravních nehodách, na silnicích Plzeňského kraje naštěstí k fatálním ztrátám na životech nedošlo.

"Po celý víkend ovšem docházelo k vážným úrazům cyklistů – téměř šedesátiletý muž se vážně zranil v Mutěníně, čtrnáctiletý chlapec havaroval na kole na šumavském Špičáku, další cyklista byl nalezen se zraněním na vozovce v Chlumčanech. Kuriózní střet dvou cyklistů na elektrokolech pak zaměstnal záchranáře v neděli na cyklostezce u Dolan. Všichni zranění byli transportováni do nemocnic,“ sděluje Vítězslav Sladký ze Zdravotnické zcáhranné služby Plzeňského kraje.

Jako téměř každé prázdniny, ani letos se první víkend neobešel bez utonutí. "V neděli 5. července byl u hráze Velkého Boleveckého rybníka nalezen sedmdesátiletý muž bez známek života. Lékař mohl bohužel již jen konstatovat smrt a k ohledání těla byl přivolán koroner. Shodou okolností u stejného rybníka tonula před týdnem dokonce devětasedmdesátiletá seniorka, kterou se však po krátké resuscitaci podařilo oživit,“ dodává Vítězslav Sladký.

Záchranáře už zaměstnávají otravy houbami. V pátek večer se například přiotrávili na Radnicku dva senioři, které musela zdravotnická záchranná služba transportovat do nemocnice. Nejednalo se přitom o první letošní případ.

"Zcela zbytečně se svým životem hned v pátek zahazardoval motorkář, který se rozjel po poli a pokusil se přeskočit poměrně frekventovanou silnici číslo 26 u Horšovského Týna. Téměř dvacetimetrový skok se muži narozenému v roce 1986 nepovedl a vrtulník jej musel transportovat se středně těžkým zraněním na urgentní příjem Fakultní nemocnice Plzeň,“ připomíná Vítězslav Sladký.

Záchranáři důrazně všechny varují, aby zcela zbytečně nehazardovali se svými životy a chovali se natolik zodpovědně, aby na letní prázdniny neměli tragické vzpomínky. A to nejen za volanty a řídítky, ale také u rybníků, řek či zahradních bazénů. Co se týče hub, mělo by vždy platit známé pravidlo, že houbaři sbírají a konzumují jen ty druhy, které bezpečně znají. Zejména pozor na některé druhy žampiónů a bedel, které jsou jedovaté.

ZDROJ: HZS  PK, FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24