QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři ze Šumavy trénovali v unikátní hale s vrtulníky – FOTKY

12.12.2018 19:31

Cvičení v alpském městě Bad Tölz za sebou mají členové horské služby ze Šumavy. Trénovali záchranu pasažérů z lanovky nebo přímo ze skalní stěny.

5
61432

Výcviková hala v bavorských lázních Bad Tölz je přizpůsobena pro trénink náročné práce alpských záchranářů. Ze Šumavy sem zamířilo deset členů horské služby včetně psovoda se psem.

"U nás nic takového nemáme a musím říct, že hala je dokonale vybavena na cvičení práce s vrtulníkem. Jsou zde zavěšeny dva simulátory a k tomu i lezecká stěna s různě obtížnými povrchy,“ sděluje náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Naši záchranáři tady společně s německými kolegy trénovali především záchranu a evakuaci osob pomocí vrtulníků. "Používali jsme na cvičení oba dva simulátory, jak typ BK 117, tak záchranáři po celém světě oblíbený vrtulník Super Puma. Z obou jsme například cvičili evakuaci z kabinové lanovky či přímo ze skalní stěny," popisuje akci Michal Janďura.

Šumavané také nacvičovali záchranu a transport osoby pomocí podvěsového vaku, evakuaci pomocí palubního jeřábu a transport psovoda se psem spolu se spuštěním a vytažením.

"Z německé strany se cvičení zúčastnili naši kolegové ze základen Bergwachtu u hranic se Šumavou. Právě s těmi velmi často spolupracujeme při záchraně osob v nouzi na česko-německé hranici pohoří," doplnil náčelník s tím, že procvičované metody záchrany jsou ty nejčastější, ke kterým záchranáři vyjíždějí při společných zásazích.

FOTO: Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24