QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zájem o plzeňské centrum pro osoby v nouzi předčí očekávání

20.03.2020 8:34

Od úterního spuštění nové služby se na Kontaktní centrum pro osoby v nouzi obrátilo několik stovek seniorů, handicapovaných a dalších potřebných lidí. Město nabízí i látky na šití roušek.  

1

Tři stovky hovorů už uskutečnilo Kontaktní centrum pro osoby v nouzi zřízené plzeňským magistrátem. Nejčastěji se jedná o pomoc seniorům, kteří potřebují zajistit nákupy a léky, pomoci s orientací v současné složité situaci nebo třeba vyvenčit psa.

"Kontaktní centrum předčilo naše očekávání. Máme evidováno téměř 300 hovorů, máme mnoho desítek intervencí. Někteří senioři už jsou přímo propojení se svým dobrovolníkem,“ sděluje primátor Plzně Martin Baxa s tím, že všichni dobrovolníci jsou vybaveni smlouvu, průkazkou s evidenčním číslem a pojištěni. Jsou také odborně proškoleni.

Senioři mohou nakupovat ve vymezeném čase, ale ti, kteří se hůře pohybují nebo jsou pro ně obchody nedostupné, mohou využít služeb kontaktního centra. To funguje v pracovní dny od 8 do 18 hodin. Zkontaktovat dobrovolníky mohou zájemci na čísle 378 032 222. Více jsme psali zde.

Senior, který potřebuje pravidelnou pomoc například s nákupem, tedy má k dispozici svého stálého dobrovolníka.

"Máme proškolených dobrovolníků už desítky, ale budeme rádi za další, kteří se mohou hlásit v dobrovolnickém centru Totem,“ dodává primátor.

Plzeň také pomáhá dobrovolníkům s distribucí a výrobou roušek.  "V posledních dnech jsme kontaktování těmi, kteří roušky šijí a chtějí je uplatnit. Chtěl bych vás vyzvat, abyste napsali na e-mail pomahajici@plzen.eu, pokud máte ušité roušky a nevíte, kde je uplatnit. My jsme připraveni je od vás převzít a distribuovat potřebným. Pokud nemáte doma látku, přivezli jsme z Podkrkonoší tři tisíce metrů látky. Tisíc šlo do divadla, kde šičky šijí ostošest, zbytek je pro dobrovolníky. Pokud nemáte látku, napište na uvedenou adresu, aby vám látka byla dodána,“ uzavírá primátor.

FOTO: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24