QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zámek Kozel se vrátil do časů dávno minulých. Ožívá akcí Valdštejn a století páry

03.07.2020 11:12

Hrabě Arnošt z Valdštejna na zámku slaví své 50. narozeniny. Blahopřát přijdou slavné osobnosti i vojáci 35. pěšího pluku z Plzně. Dojde také na zatčení zlosyna Janečka...

1

O víkendu 4. a 5. července ožije zámek Kozel ve Šťáhlavicích akcí Valdštejn a století páry. Návštěvnící se po oba dny v době od 10:00 do 17:30 hodin vrátí do roku 1871. Na Kozlu bude probíhat oslava 50. narozenin majitele zámku hraběte Arnošta z Valdštejna.

"To je třeba řádně oslavit, a tak nás čeká slavnost s kejklíři, tanečnicemi, šermíři a hudebníky. Své jezdecké umění předvedou hosté z blízka i z daleka. Blahopřát přijdou také vojáci slavného 35. pěšího pluku z Plzně. Nebude chybět ani Emil Škoda se svými parními stroji, které uvidíte v činnosti. Plánována je i paroplavba lodních modelů na zámeckém rybníce,“ sděluje za organizátory Petr Merxbauer ze spolku šermířů a přátel historie Plzeňští.

Očekává se i zatčení zlosyna Janečka, jež sužoval celé Plzeňsko a v roce 1871 byl u Šťáhlav polapen. O tomto padouchovi se dokonce zmiňuje Josef Švejk ve slavné knize Jaroslava Haška.

"Hrabě Valdštejn se narodil v roce 1821. Po skončení vojenské kariéry se věnoval výstavbě železnic. Založil strojírny v Plzni, které v roce 1896 prodal Emilu Škodovi. Touto slavností se připojujeme k projektu Národního památkového ústavu pro rok 2020 s názvem Valdštejnové – lvi ve službách císařů,“ uzavírá Petr Merxbauer.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24