QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zápisy do plzeňských mateřských škol proběhnou v květnu

14.04.2021 14:41

Město Plzeň zřizuje 46 mateřských škol s kapacitou téměř 5 200 míst. Jak budou letos probíhat zápisy do mateřských škol v Plzni? Jak mají rodiče postupovat? Podrobnosti čtěte v článku.

22_MŠ_akce _Zeleny poklad (3)

Zápisy do plzeňských mateřských škol se uskuteční od 2. do 16. května. V letošním roce je ponechán větší prostor pro vyplňování a sběr žádostí. Předškolní vzdělávání je povinné pro děti, které dosáhnou pěti let k letošnímu 31. srpnu.

Žádosti jsou ke stažení zde. Na tomto odkaze najdete také další informace.

„Rodiče vyplní žádost, kterou naleznou na této webové stránce, vytisknou, podepíší a zajistí potvrzení o očkování dítěte a kopii rodného listu. Pokud jde o očkování, je vhodné předem telefonicky kontaktovat praktického dětského lékaře a objednat si termín návštěvy. Po předchozí domluvě s lékařem lze zajistit toto potvrzení i e-mailem,“ vysvětlila radní města pro oblast školství Lucie Kantorová.

Dokumenty je pak třeba doručit do mateřské školy. „Dokumenty doručí mateřské škole v době od 4. do 7. května osobně, dle pravidel konkrétní školy. Další možností je podání žádosti a příslušných dokumentů prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem zákonného zástupce, popřípadě poštou – v tomto případě je rozhodující datum podání na poště. Ve výjimečných případech a po předchozím telefonickém objednání je možné vyplnit žádost i na úřadech plzeňských městských obvodů, na Magistrátu města Plzně nebo přímo v dané mateřské škole,“ uvedla Lucie Kantorová. 

Pro zápis je rozhodující trvalý pobyt dítěte. Zákonní zástupci dětí jsou povinni přihlásit dítě k předškolnímu vzdělávání ve spádové mateřské škole. Město Plzeň řeší spádové mateřské školy obecně závaznou vyhláškou tak, že školské obvody jsou shodné s územím čtyř velkých obvodů. Dále pak území Křimic, Radčic a Malesic je dalším školským obvodem a následuje společný obvod Litic a Lhoty. Černice jsou součástí školského obvodu Plzeň 2.

Předškolní vzdělávání se organizuje pro děti ve věku od 2 do zpravidla 6 let. Dítě mladší 3 let nemá na přijetí do mateřské školy právní nárok a je přijímáno jen, když má školka volnou kapacitu a také podmínky.

Předškolní vzdělávání je naopak povinné pro děti, které dosáhnou pěti let k letošnímu 31. srpnu. Povinný rok je ve veřejných mateřských školách bezplatný.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24