QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zdravotníci bojují s lahvičkami od vakcíny. Pomohla jim až ZČU a 3D tiskárna

21.01.2021 16:22

Lahvičky s očkovací vakcínou proti nemoci covid-19 jsou velké zhruba tři centimetry a široké necelé dva centimetry. Při manipulaci v chladicím boxu jsou relativně nestabilní.

photo-pg-2544-1800-

Problém vyřešilo Centrum informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity v Plzni. "Pracovníci univerzitních laboratoří IoT (Internet of Things) pomohli navrhnout a vyrobili první prototypy pořadačů lahviček na 3D tiskárnách. Pořadače mají tvar pláství a vejde se do nich až 12 lahviček, tedy až 72 dávek vakcíny. Poslední verzi vložila IoT i na weby, aby si pořadníky mohli vytisknout i další vakcinační centra," uvedl mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Distribuce nové vakcíny proti Covid-19 vyžaduje specifické zacházení. Skladování originálních balení probíhá při velmi nízkých teplotách, kdy jsou zmrazené na -70 až -90°C. Tento způsob uchování je možný ale pouze ve větsších nemocnicích, které disponují potřebným mrazicím zařízením. “Navržený držák, který má tvar včelí plástve, chrání při přepravě celkem 12 lahviček vakcíny,” říká Aleš Padrta, autor nápadu a dodává: “Usnadňuje tak manipulaci při přepravě v aktivních termoboxech i skladování v chladničkách."

Finální - pátou verzi - 3D modelu dali autoři k dispozici na Internet. Každý s možností 3D tisku si jej může stáhnout a zapojit se do výroby a podpořit další krok v boji proti onemocnění covid-19.

Foto: Nemocnice PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24