Železná Ruda přišla kvůli koronaviru o dvě třetiny příjmů

02.04.2020 7:17

Rozpočet šumavského střediska je z významné části závislý na příjmech z hazardních her a cestovního ruchu, tedy aktivit, které jsou teď zcela utlumeny.

železnorudsko_prvni adventni vikend (20)

Výpadek přijmů se týká zejména daně z hazardních her a sdílených daní, především DPH a poplatků z pobytu. Město se i v této situaci snaží pomoci místním podnikatelům. 

"Přicházíme asi o 150 tisíc korun denně. Je to pochopitelně nepříjemné, protože musíme platit výplaty a udržovat chod města, teď například odklízet sníh, který znovu napadl. Ale jsme zvyklí hospodařit úsporně a musíme to zvládnout. Lidé a podnikatelé jsou na tom ještě hůř, proto jsme se rozhodli, že našim podnikatelům posuneme o jeden kvartál nájemné z městských pozemků a rovněž nebudou muset hradit dohodnutý příspěvek na skibus, který jsme letos zavedli. Další kroky s nimi budeme i nadále konzultovat. Na horách si musíme a budeme vždy pomáhat,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola.

Rozpočet Železné Rudy je z významné části závislý na příjmech z hazardních her a cestovního ruchu, tedy aktivit, které jsou nyní zcela utlumeny. "To jsou pro nás zásadní položky, ale přicházíme i o příjmy z prodeje zboží, z  komerčních aktivit našich technických služeb,“ vysvětlil místostarosta Filip Brož.

Radnice přesto nechce nechat ve štychu místní podnikatele, kteří zažívají velmi krušné časy. "Jsou pochopitelně v kritické situaci. Komunikujeme s nimi a budeme se jim snažit pomoci, jak jen to půjde.
Pandemie ale bohužel dopadla i na městský rozpočet, takže máme omezené možnosti,“
popsal situaci místostarosta Petr Najman. 

FOTO: ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24