QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ženu na Šumavě při sběru borůvek uštkla zmije

03.09.2021 19:30

Zmije uštkla ženu při sběru borůvek na Šumavě v okolí Kvildy. Seniorka skončila po uštknutí zmije s vážnými následky, které si přivodila hlavně svým chováním. Víte, jak se chovat při uštknutí?

CG0A2098

Šestašedesátiletá paní z Prahy se ve středu 1. září vydala na sběr borůvek v okolí Kvildy. Do prstu ji uštkla při sběru zmije. Žena ale bohužel nezavolala záchranku ihned. Pomoc si zavolala až za dvě hodiny od uštknutí.

„Na místě jsme byli velice rychle a zjistili, že paní skutečně uštkl had do prstu. Ranku jsme ochladili, paní byla během ošetření velice neklidná a spíše se věnovala svému pejskovi, než nám. Vzápětí přijel sanitní vůz Zdravotnické záchranné služby z Modravy a jeho posádka si ženu už převzala do péče,“ popsal výjezd Jan Ritter, zasahující člen Horské služby Šumava.

Jak se ovšem během převozu ukázalo, situace teprve začala být komplikovaná. Jak Horské službě sdělila tisková mluvčí ZZS Plzeňského kraje, pacientce se objevil velký otok jazyku a další otoky v obličeji. „Podle informací ze ZZS si totiž žena celou dobu před naším příjezdem vysávala jed z ranky a vše polykala. Podle lékařů proto utrpěla vážnou alergickou reakci, která jí výrazně ohrozila,“ doplnil Jan Ritter.

Horská služba proto varuje sběrače lesních plodin i výletníky, aby i nyní na počátku podzimu dávali pozor na eventuální setkání s jedovatými hady.Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát. Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ uvádí Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že optimální by bylo k přivolání pomoci použít mobilní aplikaci Záchranka.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24