Zlatý vánoční dárek. Plzeňská zoo slavnostně přivítala vzácný přírustek

21.12.2021 15:30

Plzeňská zoo v úterý 21. prosince slavnostně přivítala unikátní přírůstek. Takini čínští, někdy také podle své srsti nazýváni takini zlatí, osídlili přebudovaný výběh z roku 1998, který před nimi obývali jaci domácí a pižmoni.

takin čínský_foto zoo plzeň (1)
takin čínský_foto zoo plzeň (1)takin čínský_foto zoo plzeň (4)takin čínský_foto zoo plzeň (3)takin čínský_foto zoo plzeň (2)takin čínský_foto zoo plzeň (6)takin čínský_foto zoo plzeň (7)

Takin čínský, tvor s rohy pakoně, nosem losa, ocasem medvěda a stavbou těla připomínající bizona byl pro svět objeven teprve v roce 1950. Poněvadž se jedná o národní dědictví Číny, jsou tato zvířata chována téměř výhradně na jejím území. Proto je jen velice málo zoologických zahrad, které je chovají. Číňané si tohoto kopytníka cení podobně jako pandy velké. Do Evropy takiny čínské přivezla Zoo Liberec v roce 2002. Všechna zvířata chovaná v evropských zoologických zahradách jsou jejich potomky.

V letošním roce se k evropským institucím chovajícím tento druh takina přidalo několik dalších, včetně plzeňské zoo. V České republice chová takiny čínské Zoo Liberec, která je nejstarším a nejvýznamnějším chovatelem a Zoopark Chomutov, který v současné době chová dva samce. Tento takin má ještě jedno jméno, v současné době je řazeno do synonym, je to takin zlatý. Nepochybně byl pojmenován díky jeho barvě krásné, dlouhé srsti, které někdy může vypadat jako "zlaté rouno".

Pátek 3. prosince 2021 se navždy v historii naší zoo stane datem příchodu jednoho z nejpozoruhodnějších kopytníků na světě, takina čínského. Tento větší příbuzný evropského kamzíka pochází z horských oblastí Himalájí, Indie a západní Číny. Živí se okusováním stromů, keřů a bylin. Dokáže zdolávat i velmi náročný terén. Za potravou se dokáže natáhnout do výšky více než dvou metrů, tím že stojí na zadních končetinách a předními se opírá o strom či skálu. Celá populace v evropských zoologických zahradách pochází z jediného páru dovezeného v roce 2002 do Zoo Liberec,“ uvedl tiskový mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Nejčastějším takinem v zoo je takin indický. Pro takiny je vedena Evropská plemenná kniha a jsou zapsáni v Mezinárodní Červené knize ohrožených druhů v kategorii zranitelný.

takin čínský_foto zoo plzeň (4)

Takiny v Plzni přivítal 1. náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, majitel firmy PSV pan Miroslav Zahout a ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček.

 

foto: Kateřina Misíková, J. Vogeltanz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24