QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Způsob, jak nakopnout tělo do formy

10.06.2022 10:00

Nedokážeme si ho v organismu vyrobit, přesto ho k životu nezbytně potřebujeme. Vitamin C patří k nejsilnějším antioxidantům, posiluje imunitní systém, ovlivňuje činnost jednotlivých orgánů v těle.

doktor_freepik
doktor_freepik

Vitamin C podporuje vstřebávání železa v těle, stimuluje tvorbu bílých krvinek, činnost nervové soustavy, podporuje správný vývoj kostí, zubů, dásní, kůže i chrupavek. Pokud ho má organismus nedostatek, pocítíte to nejen na fungování svalů, ale i na zvyšující se únavě, či ztrátě pružnosti pokožky. A toho si všímají především ženy velice rychle. Únava, vyčerpanost, svalová únava trápí vysoké procento populace a většina z nás to přisuzuje stresu, nedostatku spánku a možnosti relaxovat. Ovšem může signalizovat i některé ze závažných onemocnění. A zjistit skutečný důvod, proč se necítíme dobře, pomůže praktický lékař. S podobnými obtížemi se v posledních letech stále častěji setkávají v ordinaci i praktičtí lékaři z Plzně. Nahromaděný stres a obavy z budoucnosti, prodělané onemocnění Covid-19 může mít na lidský organismus velmi negativní vliv. A právě „nadopování“ se céčkem může být jednou z cest, která tělo nabije.


S doporučenou denní dávkou musí poradit právě váš praktický lékař, který má dlouhodobě přehled o vašich diagnózách, chronických nemocích a aktuálních stavu, což pozná z běžného krevní testu při preventivní prohlídce, radí praktický lékař Plzeň. Běžná denní dávka u dospělého člověka se pohybuje mezi 80 a 100 miligramy, ovšem u některých jedinců výrazně stoupá. Například kuřáci by měli přijímat o 50 až 100 % vyšší denní dávku, aktivní sportovci, alkoholici, lidé po úrazech, operacích, jedinci užívající antibiotika, těhotné ženy a kojící maminky. Vzhledem k tomu, že vitamin C pomáhá udržovat v mezích hladinu cukru v krvi, praktici ho ordinují svým pacientům, kteří se léčí na cukrovku! Při akutních chorobách, především sezonních nachlazeních, infekcích vám praktický lékař či lékárník také doporučí dávky céčka zvýšit.

Kde ho najdete?

Zásadní je konzumace ovoce a zeleniny. Největší obsah céčka má rakytník (obsahuje ho 10x víc než pomeranč coby symbol vitaminu C), černý rybíz nebo třeba šípek, kvalitní zdroj jsou citrusy, kiwi, jahody, jablka, rajčata, paprika, brokolice, růžičková kapusta, květák, mrkev. Céčko získáváme i z jater, ledvinek, v malém množství ho obsahují i ryby.
Ideální je konzumovat ovoce a zeleninu v syrovém stavu, tepelnou úpravou se obsah vitaminu C výrazně snižuje. Stačí malý příklad: po 5 minutách vaření zmizí až 10 %! Když potřebujete úpravu, zvolte radši dušení či si zásoby ze zahrádky zamrazte pro zimní měsíce.
Kdo nemá rád zeleninu a ovoce, má naštěstí jinou možnost: potravinové doplňky v podobě šumivých tablet, žvýkacích bonbonů, kapslí. V populaci je oblíbený klasický Celaskon.

Jak poznáte, že vám chybí?

Pacienti si často stěžují na zvýšenou kazivost zubů bez zdánlivé příčiny, vyčerpání a únavu, žaludeční obtíže, svalové bolesti, deformace kloubů, špatné hojení ran a časté virózy. Ty způsobuje oslabená imunita. Podezření pak lékaři potvrdí krevní test. Doplňuje céčko zcela bez obav! Předávkování v podstatě nehrozí, tělo si vezme množství, které využije a vzhledem k tomu, že je vitamin C rozpustný ve vodě, zbytek se vyloučí močí. Maximálně si můžete podráždit žaludek či způsobit střevní obtíže.

*Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

 

foto ilustrační freepik.com

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24