13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Jak využít velikonoční vejce vařená natvrdo?
Nejčastější odměnou koledníků bývají zpravidla obarvená vejce, vařená natvrdo. Nevíte, jaké recepty použít, abyste se vajíček zbavili? QAP.cz má pro vás několik tipů...
Nejčastější odměnou pro malé koledníky bývalí a jsou - vejce, obvykle vařená. Poku se vám jich nashromáždilo spoustu a nevíte si rady, jak je co nejefektněji využít, můžete se inspirovat QAPem a vyzkoušet nějaké nové recepty!
Známé "odbytiště" vařených vajec je například bramborový salát nebo vaječná pomazánka. Recepty na tyto pokrmy však najdete v každé kuchařce. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, třeba vás zaujme jeden z následujících vaječných tipů...
Vejce natvrdo s šodó
6 rozpůlených vajec natvrdo, 3 lžíce krupicového cukru, 750 ml mléka, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 1 vanilkový pudink, trocha rumu
Pudink uvařte podle návodu, přidejte do něj více mléka, než je napsáno, a šlehejte do zhoustnutí. Přidejte rum a vanilkový cukr nebo vanilkový lusk. Rozpůlená vejce na tvrdo přepulte a položte na nahřátý talíř. Přelijte hotovou omáčkou.
Vejce v mandlové krustě
4 menší vejce, 250 ml instantní kávy, 400 g cukru, 200 g mandlí, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 1 lžička skořice, 3/4 lžičky ztužovače šlehačky, sůl
V hrnci zahřejte kávu, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač. Pomalu vařte asi 2–3 minuty pod pokličkou. Promíchávejte, dokud směs trochu nezchladne, a přimíchejte skořici. Vejce obalte ve škrobové moučce, rozpulte a položte žloutkem na tác. Polijte směsí z kávy a posypte nadrcenými mandlemi. Dejte na cca tři hodiny do chladu.
Kyselá vaječná pomazánka
8 vajec natvrdo, 5 kyselých okurek, 1 cibule, 100 gramů másla, lžíce domácí majonézy, lžíce hořčice, sůl, pepř
Žloutky vyšlehejte s máslem, přidejte nasekané bílky a kyselé okurky nakrájené na drobné kostičky. Přidejte cibuli, lžíci hořčice a lžíci domácí majonézy. Osolte, opepřete a uložte na cca tři hodiny do lednice.
Krémová pomazánka s tuňákem
5 vajec natvrdo, konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky sardelové pasty, 150 ml domácí majonézy, sůl, chilli, červená paprika
V míse ponorným mixérem spojte tuňáka s vařenými vejci, majonézou, zakysanou smetanou, sardelovou pastou a chilli kořením v hladký krém. Osolte, opepřete a nechte v lednici cca tři hodiny.
zdroj : clubzena.cz