Jak využít velikonoční vejce vařená natvrdo?

01.04.2013 13:23

Nejčastější odměnou koledníků bývají zpravidla obarvená vejce, vařená natvrdo. Nevíte, jaké recepty použít, abyste se vajíček zbavili? QAP.cz má pro vás několik tipů...

Nejčastější odměnou pro malé koledníky bývalí a jsou - vejce, obvykle vařená. Poku se vám jich nashromáždilo spoustu a nevíte si rady, jak je co nejefektněji využít, můžete se inspirovat QAPem a vyzkoušet nějaké nové recepty!

Známé "odbytiště" vařených vajec je například bramborový salát nebo vaječná pomazánka. Recepty na tyto pokrmy však najdete v každé kuchařce. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, třeba vás zaujme jeden z následujících vaječných tipů...

Vejce natvrdo s šodó

6 rozpůlených vajec natvrdo, 3 lžíce krupicového cukru, 750 ml mléka, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, 1 vanilkový pudink, trocha rumu


Pudink uvařte podle návodu, přidejte do něj více mléka, než je napsáno, a šlehejte do zhoustnutí. Přidejte rum a vanilkový cukr nebo vanilkový lusk. Rozpůlená vejce na tvrdo přepulte a položte na nahřátý talíř. Přelijte hotovou omáčkou.

Vejce v mandlové krustě

4 menší vejce, 250 ml instantní kávy, 400 g cukru, 200 g mandlí, 2 lžíce škrobové moučky, 2 lžíce másla, 1 lžíce smetany, 1 lžička skořice, 3/4 lžičky ztužovače šlehačky, sůl


V hrnci zahřejte kávu, přidejte cukr, smetanu, máslo, sůl a ztužovač. Pomalu vařte asi 2–3 minuty pod pokličkou. Promíchávejte, dokud směs trochu nezchladne, a přimíchejte skořici. Vejce obalte ve škrobové moučce, rozpulte a položte žloutkem na tác. Polijte směsí z kávy a posypte nadrcenými mandlemi. Dejte na cca tři hodiny do chladu.

Kyselá vaječná pomazánka

8 vajec natvrdo, 5 kyselých okurek, 1 cibule, 100 gramů másla, lžíce domácí majonézy, lžíce hořčice, sůl, pepř


Žloutky vyšlehejte s máslem, přidejte nasekané bílky a kyselé okurky nakrájené na drobné kostičky. Přidejte cibuli, lžíci hořčice a lžíci domácí majonézy. Osolte, opepřete a uložte na cca tři hodiny do lednice.

Krémová pomazánka s tuňákem

5 vajec natvrdo, konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky sardelové pasty, 150 ml domácí majonézy, sůl, chilli, červená paprika


V míse ponorným mixérem spojte tuňáka s vařenými vejci, majonézou, zakysanou smetanou, sardelovou pastou a chilli kořením v hladký krém. Osolte, opepřete a nechte v lednici cca tři hodiny.

zdroj : clubzena.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT