Mražené rybí výrobky obsahují více než 50% přidané vody

02.11.2012 14:02

Šokující informace byla zjištěna na základě provedeného testu u několika výrobců rybích filet, filé z tresky a také oblíbeného sladkovodního pangase. 

dtest

Časopis dTest provedl analýzu vybraných hluboce zmrazených rybích produktů a jeho výsledky přinesly šokující zprávu. Překvapivě velký počet testovaných výrobců mrazených rybích pokrmů záměrně přidávává do produktu nadměrné množství přidané pitné vody. Tento postup zajišťuje firmám velké zisky, ale na úkor spotřebitelů. 

Nadměrné množství vody ve zmrazených rybích produktech je způsobeno technologií „Double Frozen“, při které dochází k dvojímu zamrazení ryby. Rybí produkt je prvotně zmražen na moři, na pevnině rozmražen a zpracován a poté opět zamražen. Celý proces způsobuje také to, že maso pak ztrácí množství bílkovin a dalších živin. „Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí,“ dodává Ida Rozová

Při testu pohořely i relativně známé firmy s dobrým jménem, jako je např. Nowaco, ale také Frionor či Equus. Cena přidané vody v 1 kg výrobku vychází v některých případech až na 208 Kč. 

zdroj : dTest, www.dtest.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT