14.07.2025 17:37
14.07.2025 13:08
Barevné kroje, tanec i tradice. Klatovy žily folklorem – FOTKY
14.07.2025 8:46
Plzeň zaplavily Corvetty. Podívejte se na FOTKY z mezinárodního srazu
Recept na škubánky
Udělejte dětem radost a dopřejte jim výborný oběd - škubánky s mákem. Můžete je udělat nasladko, ale také naslano.
Ingredience:
1 kg oloupaných a překrájených brambor
15-20 dkg hrubé pšeničné mouky
15-20 dkg hladké pšeničné mouky
sádlo, sůl
mletý mák, cukr
máslo
strouhaný tvaroh, cukr
Příprava:
Oloupané pokrájené brambory dáme vařit v osolené vodě, tak aby byly dostatečně zakryty. Po 15 minutách mírného varu nasypeme do hrnce promíchanou směs obou druhů mouky tak, aby byly brambory zcela moukou zakryty a druhou stranou vařečky uděláme několik děr přes mouku tak, aby voda mohla při mírném varem postupně mouku spařit.
Je-li mouka dobře propařena máme dvě možnosti, buď vařečkou vymícháme hladké těsto, což je poměrně namáhavé, nebo směs přemístíme do hnětáku kuchyňského robotu a těsto si necháme uhníst. Z takto připraveného těsta vykrajujeme lžičkou namočenou v tuku (v sádle nebo másle podle toho zda budeme sypat mákem nebo tvarohem) škubánky, které podáváme sypané mletým mákem nebo strouhaným tvarohem jako sladké hlavní jídlo.
Pokud nějaké škubánky zbudou, jsou výborné osmažené na sádle a osolené samostatně nebo jako příloha k čemukoli.