14.12.2024 12:23
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
14.12.2024 8:28
Plzeň má rekordní rozpočet na rok 2025. Investovat se bude do DEPO2015 i dopravy
Recept pro skutečné gurmány! Marinovaný vepřový bůček
Co takhle o víkendu připravit marinovaný pečený bůček? Můžete ho podávat i za studena s čerstvým chlebem. Recept pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg libovějšího bůčku
cca 3 cm silnějšího zázvoru
5 stroužků česneku
1-2 PL tekutého medu
1 PL octa balsamiko
3 PL sójové omáčky
oblíbené koření na pečená či grilovaná masa (použila jsem Country koření), raději pikantní
drcený kmín
1 velká cibule
sůl
Postup přípravy:
Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1-1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí. Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe. Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem.
Zlehka osolte a posypte kořením. Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu. Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete. Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Nechte 40 minut přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200 °C ještě cca půl hodiny, aby se maso opeklo.
Můžete podávat klasicky k zelí, jen tak s brambory, třeba šťouchanými nebo nechat vychladnout, vložit do lednice a pak krájet na plátky.
Více receptů od Andrey Motlíkové najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
foto: V kuchyni vždy otevřeno - Andrea Motlíková