14.12.2024 12:23
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
14.12.2024 8:28
Plzeň má rekordní rozpočet na rok 2025. Investovat se bude do DEPO2015 i dopravy
RECEPTY: Tipy na výborné dezerty a moučníky s jablky - FOTKY
Máte hodně jablek a nemáte inspiraci pro pečení a štrúdlu už bylo dost? Pak se podívejte na naše recepty na dezerty a moučníky s jablky. Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Čokoládovo - jablečný moučník
Na přípravu budete potřebovat:
(množství je uvedeno na formu velkou cca 28-30cm nebo menší plech s vyšším okrajem 30x20 cm )
Korpus:
5 vajec
200g cukru krupice
1 vanilínový cukr
200 ml rostlinného oleje
1 PL rumu
250 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1 balení prášku do pečiva
špetka soli
Krém
6 jablek
100 ml vody
150 g krupicového cukru
3 lžíce rumu
100 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva
100 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce oleje
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme korpus. Vyšleháme vejce s cukry, pak přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřící prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 oC na cca 30 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka zbavíme jadřince, oloupeme, na nahrubo nastrouháme do kastrůlku, přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme a necháme vše rozpustit. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny, spodní opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme najemno do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme. Vložíme do lednice alespoň na hodinu a pak zalijeme čokoládovou polevou. Nejlepší bude, když moučník vrátíte do lednice a do druhého dne si ho nebudete všímat a necháte ho uležet. Ale postačí i tak 3-4 hodiny.
Rychlé jablečné řezy
Na přípravu budete potřebovat:
Těsto:
4 vejce (žloutky + ušlehaný sníh)
150 g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
6 polévkových lžic oleje
6 lžic teplé vody
2 lžíce kakaa
Krém:
400 g jablek - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na malé kousky
1 polévková lžíce másla
1-2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky skořice
1 vanilínový cukr
1 skořicový cukr
1 badyán
2 PL vody
cukr podle chuti (já už jsem jablka nepřislazovala)
1 vanilkový puding bez vaření
1 ztužovač šlehačky
250 ml smetany ke šlehání
200 g zakysané smetany
Postup přípravy receptu:
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, při stálém šlehání opatrně přiléváme olej a teplou vodu. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu nebo vyloženém pečícím papírem při 180°, přibližně 20 - 25 min.
Nakrájená jablka dáme do kastrůlku, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, vanilínový a skořicový cukr, badyán, máslo a dusíme, ale jen chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dáme vychladit.
Do misky, kteá jde dobře uzavřít víkem dáme obě smetany, promícháme, vsypeme puding a ztužovač. Misku uzavřeme a třeseme, dokud se nevytvoří krém. Pak vmícháme vychladlá jablka.
Na upečené a vychlazené těsto natřeme krém a dáme vychladit. Můžeme posypat skořicí, kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.
Jablkový tvarožník
Na přípravu budete potřebovat:
2 tvarohy nejlépe kostky (i netučný), 500g
100 g másla
80 g cukru
3 vejce
3 PL dětské krupičky
1/2 prášku do pečiva
4 jablka
na posypání skořice a vanilínový cukr
Postup přípravy receptu:
Rozpálíme troubu na 180 oC.
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a máslem. Pak přidáme tvaroh, krupičku s práškem do pečiva, vymícháme v hladkou hmotu a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem (já dělala v koláčové formě), poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a vanilínovým cukrem. Dáme péct cca na 30 minut.
Kdo má rád rozinky, může je namočit v rumu a vpracovat do těsta.
Další tipy:
Hrnkový retro makovec s jablky
Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem
foto: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.