QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Akademie individuálních sportů nabídne špičkový servis největším talentům

20.04.2018 13:16

Podpořit největší sportovní naděje v Plzeňském kraji a dát jim exkluzivní péči, která se jim nedostává. To je jeden z cílů nově vzniklé sportovní akademie v Plzni.

DSC_0682
DSC_0682DSC_0078DSC_0096DSC_0109DSC_0338DSC_0345DSC_0391DSC_0392DSC_0398DSC_0410DSC_0427DSC_0434DSC_0454DSC_0470DSC_0476DSC_0477DSC_0493DSC_0497DSC_0518DSC_0537DSC_0543DSC_0578DSC_0677

Největší sportovní naděje v Plzeňském kraji dostanou špičkovou péči. V Plzni vznikla unikátní Akademie individuálních sportů (AIS). Nejlepším mládežnickým sportovcům nabídne služby v podobě speciálních kondičních tréninků, lékařského dohledu nebo například výživového poradenství.

"Akademie indiviuálních olympijských sportů chce posílit pozici individuálních sportů a sportovců. Chtěla by jim přinést finance do takzvané tréninkové nadstavby. Jednoznačně bude podporovat oblast speciálního kondičního tréninku, oblast regenerace jako jsou služby maséra, fyzioterapeuta, také oblast výživového poradenství a v budoucnu i oblast sportovní psychologie," říká zakladatel projektu Luboš Koželuh. "V žádném případě se akademie nechce vměšovat do individuálního speciálního tréninku jednotlivých sportů a samotných sportovců," dodává předseda AIS.

Cílem akademie je zároveň dostat do povědomí veřejnosti úspěchy, kterých mladí sportovci dosahují. "Akademie převezme financování zhruba poloviny tréninkového procesu těch nejtalentovanějších jedniců v Plzeňském kraji. Druhým momentem je i záměr pomoci v oblasti mediální prezentace, aby se výsledky těch nejlepších dostaly do regionálních médií a případně do celorepublikových," doplňuje Luboš Koželuh.

Konkrétně se nový projekt týká sportů jako je atletika, plavání, badminton, alpské lyžování, tenis, judo nebo například golf (kompletní seznam sportů najdete zde). Akademie poskytne svůj servis necelé padesátce vybraných sportovců. "Sportovce jsme vybírali prostřednictvím takzvaných garantů jednotlivých sportů, vytipovali jsme si hlabvní osobnosti jako jsou trenéři nebo předsedů svazů a spolu s nimi jsme dali dohromady výběr osmdesáti talentů. Garanti dělali sami pořadí těch nejlepších," vysvětluje předseda akademie.

V příštích letech se dostane na další sportovce, akademii budou totiž postupně opouštět ti, kteří dovrší věku maturanta. "Za rok se výsledky vyhodnotí, odejdou ti nejstarší, kteří překročí limit studenta střední školy, a přijdou mladší. V ojedinělých případech se může stát, že někdo skončí se sportem nebo někomu klesně výkonnost. Budeme dál respektovat návrh toho daného sportu a pořadí uchazečů," říká Luboš Koželuh.

Akademie úzce spolupracuje se Sportovním gymnáziem v Plzni, nicméně podmínkou není, aby sportovci studovali právě tuto školu. Podmínkou přijetí je, kromě nominace od garantů, také bydliště, školní docházka nebo příslušnost ke klubu v Plzeňském kraji. "Využít toho mohou nejtalentovanější jedinci v daném sportu ve věkovém rozmezí 12 nebo 13 let až zhruba 18 nebo 19 let. Nemusí to být středoškoláci, mohou to být žáci základních škol i učni," uzavírá zakladatel AIS. Rozpočet na letošní rok je tři miliony, které poskytl Plzeňský kraj. Do budoucna chce akademie nicméně nalézt i další silné partnery.

FOTO: Akademie individuálních sportů

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24