QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dorostenečtí lukostřelci z 1. LK Plzeň 1935 ve Slovinsku bojovali s deštěm. I přes to vezou cenné medaile - FOTKY

19.05.2023 18:01

Od 12. do 14. května 2023 probíhal ve slovinském Kamniku závod světového žebříčku v terčové lukostřelbě Veronicas Cup. 1. lukostřelecký klub Plzeň 1935 reprezentovali na turnaji tři střelci kategorie reflexního luku do 18 let – Lukáš Fritsch, Andrea Louvarová a Monika Továrnická. Jak se trojici na turnaji dařilo?

déšť během finále
déšť během fináleAndrea Lovarová během bronzového fináleFritsch Lukáš 2Fritsch Lukáš během fináleVeronica cup 2023 Saturday (125 of 132)Veronica cup 2023 Saturday (127 of 132)

Turnaje se zúčastnilo 270 sportovců z 28 států. Plzeňští dorostenci předvedli ve Slovnisku parádní show. Deštivé počasí ovlivňovalo už i kvalifikační část, ve které Lukáš Fritsch s nástřelem 636 bodů obsadil druhé místo, Monika Továrnická s 601 body třetí místo a Andrea Louvarová díky 595 bodům čtvrté místo.

„Sobotní program eliminací jednotlivců byl díky deštivému počasí stejně náročný jako páteční kvalifikace. Nástřely všech střelců díky tomu nebyly tak přesné, jak jsme zvyklí. Všichni tři plzeňští střelci si díky kvalitním nástřelům z kvalifikace zajistili volné postupy v prvním kole soubojů,“ okomentoval Jan Šípek, šéftrenér klubu.

Deštivé počasí dalo lukostřelcům zabrat. Lukáš Fritsch bojoval ve finále s Oskarem Gnidovcem a nakonec i silným deštěm. „Souboj začal bez deště 28:26 pro Lukáše, ve druhé, třetí a čtvrté sadě postupně déšť sílil a po sadách 25, 30 a 25 Lukáš vedl 5:3. Na poslední sadu přišla dešťová smršť, která Lukášovi srazila šípy, jeden dokonce do zóny za jeden bod. Rozstřel o zlatou medaili probíhal ve velmi silném dešti, Lukáš posunul miřidla a silným výstřelem centimetr od desítky dostal soupeře pod velký tlak. Ten zareagoval horší devítkou, a tak mohl Lukáš slavit svou první individuální medaili ze světové akce, a napoprvé dokonce tu nejcennější,“ popsal cestu ke zlaté medaili trenér.

Také Andreu Louvarovou potrápil déšť, i přesto si ze Slovinska veze bronzovou medaili. „Ve zhoršujícím se počasí byl souboj proti domácí Tinkara Kardinal Kogej velmi náročný a vyrovnaný, protože po pěti sadách byl nerozhodný stav a o vítězce rozhodl rozstřel na jeden šíp. Zde byla o dva centimetry přesnější soupeřka a Andy se mohla poprat o bronzovou medaili proti Emilii Hughes z Velké Británie,“ popsal napínavou cestu k medaili Jan Šípek. „Po čtyřech sadách byl stav nerozhodný 4:4, Andy zjevně chtěla svoji první individuální medaili na mezinárodní akci více, protože sadou 29 dala soupeřce prostor pouze jednoho bodu, což soupeřka nebyla schopna překonat. Plzeň tak mohla slavit bronzovou medaili.“

Monika Továrnická se potýkala s technickým problémem. „Monika se v osmifinále utkala s domácí Larou Osap, kterou porazila 6:2. Čtvrtfinálový souboj proti další slovince Neze Nanut byl smolný, protože Monice v polovině souboje prasklo miřidlo. Použila sice náhradní luk, ten však nebyl plně nastaven na silný déšť, a díky tomu podlehla v souboji 2:6," řekl trenér Jan Šípek.

„Trojice střelců, které jsem vezl do Slovinska je již několik let republikovou špičkou, mají mnoho národních medailí, titulů, klubových i českých rekordů. V loňském roce získal Lukáš s reprezentačním družstvem bronzovou medaili na evropském poháru mládeže. V letošním roce ho před týdnem napodobily Andy i Monika medailí ze stejné akce. O tomto víkendu se díky Lukášovu zlatu a Andy bronzu rozrostla sbírka mezinárodních medailí na čtyři. Je vidět, že se jedná o velmi silnou generaci lukostřelců, mezinárodní úspěchy nám napovídají, že se v tréninkových procesech ubíráme správnou cestou,“ dodal Jan Šípek, šéftrenér 1. LK Plzeň 1935.

Foto 1. LK Plzeň 1935

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24