QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová sportoviště i další akademie. Plzeň má koncepci sportu

30.10.2015 9:31

V Plzni by měla přibýt sportoviště, víc sportu by měly mít děti také ve škole a vzniknout by měly i další speciální akademie. Novinky by se měly naplnit do čtyř let.

DSC_00447

Plzeň má novou koncepci sportu, kterou už odsouhlasilo vedení města. V příštích letech by tak v západočeské metropoli měla přibýt sportoviště, především venkovní sportovní parky. Důraz chce město klást i na sportování dětí ve školách a v rámci kroužků. Zároveň by vedel fotbalové akademie měly vzniknout další obdobné instituce.

Samotná koncepce, kvůli které vznikla i speciální realizační skupina, už má prví kroky za sebou. "První projekty v rámci koncepce už se začaly naplňovat. V Plzni začala fungovat fotbalová akademie a byl spuštěn sportovní web města," říká na úvod radní pro pblast podnikání a sportu Michal Dvořák.

Celkově v sobě ale koncepce zahrnuje mnohem širší škálu realizací. "Plán je dělaný na čtyři roky. To znamená, když to řeknu striktně, tak to platí od začátku roku 2016. Koncepce je zaměřená na všechny, ale samozřejmě prioritou jsou děti a mládež. Ten aktuální stav není nijak dobrý. Právě doplnění infrastruktury a vznik například právě podobných akademií jako je ta fotbalová by to mělo změnit. V průběhu těch příštích čtyřech let by v Plzni například měla vzniknout tři streetworková hřiště," vypočítává radní města s tím, že v plánu je například i doplňování stávajících sportovišť o jednotlivé prvky.

Kde konkrétně by nová jřiště mohla vzniknout, zatím není úplně jasné. Zatím město takzvaně mapuje terén. "Měla by být postupně doplněná infrastruktura v závislosti na vývoji jednotlivých sportů. Určitě právě jedním ze současných trendů jsou právě ta venkovní sportoviště. Ty by měly vzniknout v co možná největší míře," vyhlíží Michal Dvořák.

Koncepce zahrnuje i další sportovní akademie a větší sportovní aktivitu dětí ve školách...

Koncepce mimo takzvaných "aktivit pro všechny" zahrnuje také rozvoj školního sportu. Například se má jednat o podporu sportovních tříd, tedy navyšování hodin věnovaných pohybu na školách v rámci tělocviku i v kroužku, děti by měly mít hodinu pohybu denně.

Velký úspěch z pohledu expertů zatím sklízí nová fotbalová akademie. "Je to opravdu špičkové. Děti tam mají odborný dohled, pravidelný režim, důraz je kladený i na prospěch ve škole. Navíc mají vlastníh fyziotreapeuta a dohlíží se jim i na stravovací program," říká Michal Dvořák s tím, že právě vznik dalších obdobných akademií je také v koncepci zahrnutý. Vzniknout by měla například tenisová nebo triatlonová akademie.

Mimo jiné se ovšem počítá i na jakýci průzkum a monitoring ve školách a školkách ohledně aktuálního fyzického stavu a zdatnosti dětí. "V tomto předpokládáme zapojení kateder a studentů z pedagogické fakulty i fakulty zdravotnických studií ZČU,“ dodává Michal Dvořák.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24