QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňští lukostřelci na MČR dospělých zaváleli. Louvarová posouvá hranice - FOTKY

02.03.2023 12:11

O víkendu 25. a 26. února se ve Sportovním centru Nymburk konalo 32. mistrovství České republiky v halové lukostřelbě dospělých. Lukostřelci z 1. lukostřeleckého klubu Plzeň 1935 vybojovali 5 medailí.

společná
společnámuži AEbermann Erik 1Ebermann Erik 2ženy A 1ženy A 2Louvarová AndreaTovárnická Monika

Turnaje v Nymburku se celkově zúčastnilo 272 lukostřelců. 1. lukostřelecký klub Plzeň 1935, sídlící ve Štruncových sadech, reprezentovalo 16 lukostřelců, což byla jedna z největších výprav. „Díky zisku 5 medailí, z čehož dva jsou mistrovské tituly, se jedná o nejúspěšnější seniorské MČR v historii klubu. V nejprestižnější divizi reflexního luku postoupilo z 1. LK Plzeň 1935 do semifinále v jednotlivcích 5 z 8 střelců a ve družstvech 3 z 8 družstev,“ řekl Jan Šípek, šéftrenér 1.LK Plzeň 1935 a dodal: „Polovina účastníků finálových soubojů tak bylo z plzeňského klubu, což se historicky nikdy nestalo. Předešlý rekord držela Ostrava z roku 2011 a to 5 účastníků finále ze 16.“

Seniorské mistrovství republiky je tradičně ukázkou nejlepších lukostřelců a díky větší vyrovnanosti výkonů než ve venkovních disciplínách i nejvíce napínavých soubojů. „Náš klub vyslal do bojů dva týmy mužů a dva týmy žen, kdy polovina těchto střelců je ještě dorosteneckého věku, ale výkonnostně jsou již schopni konkurovat dospělým,“ vysvětlil šéftrenér.

„Mezi muži nejlépe střílel Erik Ebermann, který po loňském čtvrtém místě získal mistrovský titul a s družstvem si pak došel pro bronzovou medaili. Mezi ženami naopak zářila Andy Louvarová, která v jednotlivcích podlehla pouze olympioničce Marii Horáčkové, s družstvem pak obhájila loňský titul. To by byla velmi unikátní bilance i pro seniorskou střelkyni, Andy je však věkem ještě v kategorii do 18 let,“ řekl Jan Šípek, šéftrenér 1.LK Plzeň 1935.

Zajímavost z turnaje:

Andrea Louvarová své stříbro získala v souboji s jedničkou české lukostřelby. „Andy dostala ve finále možnost vyzvat olympioničku a dlouhodobou jedničku české lukostřelby Marii Horáčkovou z LK Arcus Plzeň. Souboj byl napínavý a vyrovnaný až do posledního šípu. Před poslední sadou vedla Horáčková 5:3, Louvarová nastřílela bezchybně za 30 bodů, Horáčkové však nervy nepovolily, také dala 30 a tím zvítězila poměrem 6:4. Pro Louvarovou to znamenalo stříbro v nejvyšší individuální lukostřelecké kategorii,“ dodal šéftrenér 1.LK Plzeň 1935.

Andrea Louvarová díky titulu z družstev dokompletovala halovou sbírku medailí. Posouvá tak hranice lukostřelby. Na dorosteneckém šampionátu získala dva tituly, na seniorském pak titul s družstvem a stříbro v individuální soutěži. Celkem tedy za 8 dnů zvládla vystřílet tři tituly a jedno stříbro, což se před ní žádné jiné lukostřelkyni nepovedlo.

Foto 1.LK Plzeň 1935

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24