QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Počasí si nevybírá. Šumava by mohla Vancouveru půjčit trochu sněhu

11.02.2010 21:59

Je to paradox. V dějišti Zimních Olympijských her 2010 ve Vancouveru prší a na Šumavě už nevědí, co se sněhem. A ten pořád padá. Kdyby tak mohla Šumava půjčit trochu sněhu kanadskému Vancouveru. Diváci letošní olympiády by tak nemuseli stát na blátě.

Šumava 2006 (24)

Být pořadatelem letošních olympijských her je tak trochu pech. Východní pobřeží USA se potýká se sněhovou kalamitou, Čechy jsou skoro celou zimu pod sněhem a sníh padá i na místech, kde ho skoro neznají. Jen ve Vancouveru je teplo a dokonce i prší. 

Nebylo by to ale 21. století, aby si organizátoři neporadili. Nebudou sice střílet do mraků jako Číňani před Olympiádou, ale mají jeden malý trik. Na svah rozloží kovové trubky naplněné ledem a terpve na ně nasypou sníh, který dovezou odjinud. Takto navezený sníh promrzne a odolá teplému počasí. Diváci si ve Vancouveru ale sníh neužijí, nejspíš budou závody sledovat s nohama na blátě.

Olympiáda se nekoná jen ve Vancouveru, ale i ve Whistleru. Tam je sněhu dostatek. Tady se naopak organizítoři modlí, aby už sníh nepadal. Nově napadaný sníh by totiž poškodil už připravenou sjezdovku na sobotní závody. Jak jsme ale říkali na začátku. Počasí si nevybírá. A podle předpovědi má napadnout ve Whistleru během pátku 11. února asi 10 cm nové sněhové pokrývky. Takže držíme pořadatelům palce, ať se v tomto případě, předpověď nenaplní.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24