Plzeňané vyhráli běh s pivem do schodů - Pinkasovu noční můru!

06.10.2010 19:03

První ročník soutěže Pinkasova noční můra se v úterý 5. října uskutečnil v prostorách legendární pražské pivnice U Pinkasů. V náročné disciplíně - v běhu s pivem ze sklepa pivnice, tu s přehledem zástupce ostatních hospod z republiky porazili Plzeňané díky Danielu Koublemu z plzeňské restaurace Na Spilce!

Beh z pinkasovskeho sklepa2

Plzeňané na soutěži Pinkasova noční můra, která se historicky poprvé konala v úterý v prostorách pražské pivnice U Pinkasů, dokázali, že to s pivem skutečně umí! V prvním ročníku soutěže, ve které se běhá s pivem do schodů ze sklepa pivnice, s přehledem porazili konkurenci a patřilo jim vedle prvního také třetí místo.

Ze sklepa pivnice U Pinkasů se běhalo s 10 načepovanými půllitry po 45 schodech. "Své zástupce vyslalo celkem 11 známých pivnic s plzeňským pivem. Načepovat deset piv a s nimi vyběhnout do 2. patra zvládl nejrychleji Daniel Kouble z plzeňské restaurace Na Spilce v čase 1:35,37," sdělil za pořadatele Zdeněk Hůrak. "Závodu se zúčastnili výčepní ze tří plzeňských hospod Na Spilce, U Salzmannů a Šenk Na Parkánu, dále osmi pražských podniků Lokál, Kobyla, Antal, PUOR Malostranská beseda, Konvikt, Restaurace Puškin, Žižkovský restaurant Olše a U Pinkasů. Jako zástupce lidu si zasoutěžil i herec David Suchařípa."

Nejrychlejší byl výčepní Dan Kouble z plzeňské restaurace Na Spilce časem 1:35,37, za ním doběhl výčepní Michal Lazur z pražské Kobyly v čase 1:36,41 a třetí příčku vybojoval další Plzeňák Tomáš Rédl z Šenku Na Parkánu v čase 1:36,62. "Vítězný čas byl zapsán na koženou výčepní zástěru, která od včerejška visí v restauraci U Pinkasů jako připomínka nejlepšího výkonu pro další ročníky běhu," poznamenal Hůrka.

Proč se běhá "Pinkasova noční můra"?

Restaurace U Pinkasů patří k nejznámějším pražských hospodám, má hluboké historické kořeny a Pilsner Urquell se zde čepuje nepřetržitě již od roku 1843. Zakladatel podniku Jakub Pinkas byl původem krejčí, nebyl tedy svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy, jako bylo například servírování piva přeléváním do půllitrů z víceobjemových nádob stojících na stole. Proto Pinkas již od samého počátku podával svým hostům pivo rovnou v půllitrech, které naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou Pinkas podstatně zvýšil kvalitu podávaného piva. Na druhou stranu to vyžadovalo ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů, což U Pinkasů vydrželo mnoho let a stalo se ´noční můrou´ obsluhujících.

"Účastí v dnešním běhu vzdali současní výčepní hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů po celé dny obsluhovali hosty," řekl starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka při předávání cen vítězům.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT