QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Branka v Plzni projde rekonstrukcí. Opět by mohla být průchozí

02.11.2022 10:27

Původní část Litické brány, tzv. Branka, projde rekonstrukcí. Projekt Nová Branka aneb Sejdeme se u Branky připravuje Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni.

Branka_SVKPK

„Nevyhovující stav branky vedl k jejímu uzavření a doufáme, že se povede ji co nejdříve opravit, otevřít a umožnit zde veřejnosti průchod,“ řekl ředitel Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Daniel Bechný a dodal: „V několika etapách projde prostor původní brány proměnou, od archeologického výzkumu až po realizaci nového řešení vzešlého z architektonické soutěže, s cílem stát se opět místem pro setkávání s přidanou informační hodnotou historie tohoto jedinečného místa.“

Branka je jedinou zachovanou částí původní Litické brány. „Litická brána stála na jižní straně města a vyjíždělo se z ní na Litice a dále přes Klatovy a Domažlice do Bavorska. Z architektonického i fortifikačního hlediska se jednalo o velmi propracovanou stavbu. Od září do října roku 1981 proběhl v prostoru Litické brány záchranný archeologický výzkum vedený odborníky ZČM. Podnětem tohoto výzkumu byly sanační práce v plzeňském historickém podzemí. Během nich bylo částečně odkryto obvodové zdivo věže, jež byla vyzděna z velkých, důkladně opracovaných kvádrů,“ uvedl Milan Říský mluvčí Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje.

„Branka tedy prošla poslední výraznou sanací na počátku 80. let minulého století, a to jak podzemních částí, tak částí nadzemních, kde byla vytvořena malá expozice. Její návrh je dílem Ing. arch. Klementa Štíchy. Kovářské práce pocházejí z dílny Stanislava Sedláka a Martina Reise,“ doplnil Milan Říský s tím, že nové poznatky může přinést chystaný archeologický výzkum vyvolaný plánovanou rekonstrukcí Branky. Výzkum bude realizovat ZČM.

foto SVK PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24