QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budoucí lékaři mají v Plzni zbrusu nový kampus - FOTKY

04.10.2022 13:48

V pondělí 3. října usedli poprvé studenti Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy do poslucháren nové budovy školy. Výuka budoucích lékařů se kompletně přesouvá do nově vybudovaného kampusu v aleji Svobody, která se nachází nedaleko Fakultní nemocnice Lochotín.

Zahájení akademického roku na LFP UK_lf-01
Zahájení akademického roku na LFP UK_lf-01Zahájení akademického roku na LFP UK_lf-16Zahájení akademického roku na LFP UK_lf-20Zahájení akademického roku na LFP UK_lf-24Zahájení akademického roku na LFP UK_lf-32

 „Nová budova je prostor, který ohromí svou velikostí a rozlehlostí. Studentům i vyučujícím nabízí nebývalé pohodlí a moderní vymoženosti pro výuku s interaktivními prvky, společné i individuální studovny. Myslelo se i na příjemné prostředí, a tak tu máme několik květinových stěn,“ vyjmenovává děkan Lékařské fakulty v Plzni prof. Jindřich Fínek konkrétní výhody nového kampusu s tím, že je nová i menza, která je propojená s kavárnou, kde se mohou studenti, zaměstnanci i návštěvy kdykoli během dne občerstvit.

Stavba kampusu Lékařské fakulty v Plzni začala v roce 2012. Studenti nové prostory začali využívat již v roce 2014. Během následujících dvou let byla dostavěna posluchárna. Stavbu druhé etapy kampusu fakulta zahájila v roce 2019, nová budova byla zkolaudována v červnu 2022. “Do nové budovy se během léta přesunuly zbylé ústavy, děkanát, veškerá podpůrná pracoviště fakulty, knihovna a vznikla i nová menza. Jedinou výjimkou zůstal Ústav tělesné výchovy, který stále sídlí v prostorách studentských kolejí v Bolevecké ulici. V kampusu je počítáno s místem pro výstavbu sportovní haly, kam by se tento ústav případně přestěhoval. To je však otázkou vzdálenější budoucnosti,” uvedla Barbora Černíková, tisková mluvčí Lékařské fakulty v Plzni.

Druhá etapa stavby stála celkem 1,84 miliardy korun. Nová budova je vybavena špičkovými technologiemi, například simulačním centrem, které bude sloužit pro nácvik medicínských činností v urgentní a intenzivní medicíně. “Jedna miliarda korun byla financována z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV), přes 600 milionů korun z vlastních zdrojů univerzity a fakulty a zbylá část ze státního rozpočtu ČR,” uvedla Barbora Černíková.

foto UK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24