Čáp Kryštof se záchranářům ozval ze slunné Afriky - FOTKY

02.11.2020 10:23

Záchranná stanice živočichů v Plzni sleduje pohyb čápa Kryštofa. Zajímalo je, do jakých teplých krajin čáp doletí. Kryštof letěl velmi neobvyklou cestou, nyní už si užívá teplo v Africe.

čáp
čáp Makoňčáp mapačáp kroužekčápčáp mapa

Záchranáři ze Záchranné stanice živočichů v Plzni se poprvé setkali s Kryštofem jako malým mládětem v roce 2017. Od té doby o něm neměli žádné zprávy.

"Až letos spadl u Města Touškova v noci z radiovysílače do oplocení a nemohl se dostat ven. Tady jsme ho také 19. 6. 2020 odchytili, podle ornitologického kroužku identifikovali a lehce potlučeného převezli k nám na Záchrannou stanici živočichů v Plzni,"uvedl Karel Makoň.

Protože záchranáři věděli, že Kryštof už musel být několikrát na zimovišti, rozhodli se, že mu dají vysílačku. I s vysílačkou Kryštofa záchranáři vypustili u Chocenic na louky nad Rybníkem. První let vedl ke Komornu, kde spolu s dalšími čápy vydržel několik dní.

Následně přeletěl přes Německo až do Madridu. V posledních letech okroužkovaní čápi s oblibou zůstávají na nějaké skládce komunálního odpadu ve Španělsku. "Jenže Kryštof překvapil potřetí a pokračoval dál přes Estrecho de Gibraltar do Maroka, chvilku podél pobřeží Atlantského oceánu. Z Maroka jižně dolů na hranici Mali a Mauritánie, kterou přelétl v celé její délce až do Senegalu. Přelet z Mauritánie do Senegalu nemáme podrobně zmapován, jelikož v dané oblasti nebylo dostatečné pokrytí sítí mobilních operátorů, a tak od 8. 10. 2020 do 30. 10. 2020 se Kryštof nehlásil. Byly to zase nervy, ale naštěstí teď je Kryštof už zase na příjmu a posílá nám pozdrav ze slunné a žhavé Afriky," dodal Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

čáp mapa

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24