QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Celníci objevili pašované cigarety

15.06.2010 9:50

Dva zásahy v jednom týdnu mají na svém kontě plzeňští celníci z mobilního dohledu celního ředitelství. Objevili a zabavili při nich neznačené cigarety, které by způsobily únik na daních ve výši přes půl milionu korun.

tasky s cigaretami
tasky s cigaretamizajistene cigarety

Během jednoho týdne si uniformovaní muži zákona z mobilního dohledu Celního ředitelství Plzeň připsali na svoje konto dva úspěšné zásahy, při kterých zabavili přes 850 kartonů neznačených cigaret.

Prvním případem byla kontrola vozidla se státní poznavací značkou Polska a to na dálnici D1 ve směru na Rozvadov. Řidič se spolujezdkyní před kontrolou uvedli, že cestují do Německa a vezou pouze osobní věci. Celníci ale při kontrole vozidla našli v zavazadlovém prostoru ve čtyřech taškách a cestovním kufru celkem 204 kartonů s běloruskými kolky. "Řidič přiznal, že cigarety patří jemu, ale nemá žádné doklady od zboží. Únik na spotřební dani ze zajištěného zboží činí téměř 118 tisíc korun," řekla mluvčí Celního ředitelství Plzeň Jitka Blahutová. "Případ celníci šetří pro podezření z trestného činu krácení daně a jiné povinné platby," dodala ještě Blahutová.

Na silnici mezi Klínovcem a Božím darem si celníci připsali druhý bod, zkontrolovali Vietnamce. "Vietnamský státní příslušník přepravoval ve vozidle 650 kartonů. Únik na spotřební dani činil 400 tisíc korun," upřesnila Blahutová.

"Na daňovém území ČR je dovoleno přepravovat pro osobní spotřebu nejvýše 800 kusů cigaret s českými kolky nebo s kolky států EU. Při přepravě většího množství musí přepravující osoba předložit doklad prokazující zdanění, například fakturu nebo účtenku," řekla mluvčí k povolenému množství cigaret. Cigaret označených kolky států mimo EU můžete vézt pouze 200 kusů, přičemž musíte doložit, že byly z příslušného státu dovezeny.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24