Cestovní pasy budou mít i děti

21.05.2010 15:14

Děti už si nebudeme moci psát do cestovních pasů, i malí caparti budou muset mít vlastní ´passport´.

13

Od konce června 2012 budou muset mít i malé děti vlastní pas. Novela zákona tak v praxi uvede nařízení Evropského parlamentu, který razí zásadu: jedna osoba - jeden pas. Vše už schválili senátoři a zbývá už jen podpis prezidenta.

K čemu budou dětské pasy dobré?

To, že bude mít vlastní pas i dítě mladší deseti let, by mělo údajně omezit riziko únosů dětí do ciziny. Rodiče ale čeká nejspíš častější obíhání úřadů. Jak jim budou děti odrůstat, budou muset aktualizovat fotografie a údaje v pasu.

Vlastní pas pořiďte dětem do 26. června 2012. V to datum totiž začne platit zmíněná novela, pokud ji prezident podepíše. Zhruba rok přitom potrvá přechodné období, kdy bude fungovat jak starý způsob (děti v pasech rodičů), tak nový. Dětské pasy se totiž nejspíš začnou vydávat už letos v létě.

A aby to nebylo až tak jednoduché, připravte se na další novinku, takzvaný elektronický občanský průkaz. Ten mohou rodiče dětem pořídit už od narození  a umožní cestování v rámci schengenského prostoru i bez cestovního pasu, stejně jako je tomu u dospělých. Tahle novinka se objeví nejspíš v červenci 2011.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24