QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČHMÚ vydal výstrahu! Platí pro Klatovsko, Rokycansko a část jižního Plzeňska

28.08.2023 12:13

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu přes silným deštěm a také povodněmi! Platí pro Klatovsko, Rokycansko a část jižního Plzeňska už od dnešního odpoledne. Stoupat mohou také hladiny řek!

Déšť 2

Pro Blovice, Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Rokycany, Sušici platí výstraha před velmi vydatným deštěm, a to od dnešní 14. hodiny až do úterý 29. srpna čtvrté hodiny ranní.

Podle meteorologů se očekává místy velmi vydatný déšť s úhrny nad 40 mm/6h nebo 60 mm/24h.

Co vše hrozí, uvádí ČHMÚ. "Zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace, zanesení komunikací unášeným materiálem. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací. Riziko podmáčení a následných sesuvů, snížení stability stromů v podmáčené půdě. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací."

Dále platí výstraha před povodněmi tzv. povodňová bdělost, a to od  dnešní 18. hodiny do úterní 12. hodiny! Hladiny řek se mohou zvedat v Sušici, Horažďovicích a okolí.

Jedná se o tzv. povodňovou bdělost, tedy 1. (nejnižší) stupeň povodňové aktivity. "Vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku," informuje ČHMÚ.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT