QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chystaná diskuse o demokracii vyvolala na sociálních sítích nenávist

12.10.2022 10:48

Ve čtvrtek 13. října proběhne v Galerii Ladislava Sutnara v Plzni debata s názvem Liberální demokracie v době krize. Tuto debatu organizuje Paměť národa Plzeňského kraje. Pozvánka uveřejněná na sociálních sítích vyvolala vlnu nenávisti.

QAP - úvodní fotka

Nenávistné komentáře zaplavily na sociální síti příspěvek s pozvánkou na diskusi o demokracii, která se bude konat v Plzni. „Paměť národa Plzeňský kraj zveřejnila pozvánku na čtvrteční debatu v Galerii Ladislava Sutnara během minulého týdne - a jak facebookový profil Paměť národa Plzeňský kraj, tak e-maily zástupců organizace se během několika málo dnů změnily v přehlídku názorů odsuzujících, často vulgárně, samotné téma diskuze - tedy liberální demokracii, politický režim založený na zastupitelském principu, s pravidelnými volbami, soutěžícími stranami, tržní ekonomikou a akcentem lidských a občanských práv,“ komentoval situaci Jiří Kunc, ředitel Paměti národa Plzeňský kraj.

Debata Liberální demokracie v době krize je jeden z projektů, které pro Plzeňský kraj Paměť národa organizuje. “Prostřednictvím našich výstav a akcí se dlouhodobě snažíme otevřít prostor pro kultivovanou společenskou debatu, samozřejmě v rámci pro-demokratických a rozhodně ne extremistických názorů,” uvádí chystanou debatu Jiří Kunc. “Trošku neplánovaně se nám ale povedlo šlápnout do pomyslného vosího hnízda, ukázalo se, že už samotný pojem demokracie, respektive liberální či západní demokracie, je červeným hadrem zdvihajícím ze židle nejednoho uživatele sociálních sítí,” dodává Kunc.

Komentáře z Facebooku Paměť národa Plzeňský kraj:

“Liberální demokracie je ten nejhorší z politických systémů.”

“Tam nemůžu, asi bych se tam zase popral.“

“Liberální demokracie je pouhý předstupeň fašismu.”

“Je nutné poznamenat, že anotace nikdy nepředvídala žádný směr, kterým bychom se v diskusi chtěli vydat, pouze uváděla zmíněnou liberální demokracii jako systém svým způsobem v krizi, jedno jestli významové, politické, ekonomické - s otázkami, zda tomu tak opravdu je, jak se ta krize projevuje a především jak z ní ven.” pokračuje v komentáři Kunc. A dodává, že na akci opravdu zve každého, kdo je přístupný kultivované debatě, s tím, že případná pluralita názorů může diskuzi jedině obohatit.

Debata Liberální demokracie v době krize se bude konat v Galerii Ladislava Sutnara v Plzni ve čtvrtek 13. října 2022 od 17 hodin a bude i živě přenášena na sociální sítě. Pozvání přijal doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D., doc. PhDr. Přemysl Rosůlek, Ph.D. a Mgr. Sylvie Bláhová, Ph.D., odborníci, kteří se tématu dlouhodobě věnují. Na přetřes přijdou teze Samuela P. Huntigtona a Francise Fukuyami, včetně jeho stále aktuálního textu Preparing for Defeat.

Na závěr jeden z příspěvků na Facebooku: „Podle komentářů bude na diskusi asi veselo, pokud tedy autoři přijdou...“

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24