QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cigarety v automatu si od 1. července nekoupíte. Proč?

29.06.2010 12:34

Od 1. července vstupuje v platnost novela protikuřáckého zákona. Nařizuje například označení restaurace jako kuřácká či nekuřácká. Na co se máte připravit? Třeba na to, že už si nekoupíte cigarety v automatu.

Novela protikuřáckého zákona vstoupí v platnost ve čtvrtek 1. července. Obsahuje spoustu základních změn. Na co se máte připravit?

Když půjdete do restaurace, musíte se hned u vchodu dočíst na předepsaném označení, zda jde o kuřáckou či nekuřáckou hospůdku. Další novinkou je upřesnění míst, kde si nezapálíte. Jde o úřady, nádražní budovy, krytá nástupiště veřejné dopravy a samozřejmě také vozy dopravy samé.

Novela také zpřísňuje sankce pro prodejce tabákových výrobků. Pokud prodejce prodá nezletilému do 18ti let tabákový výrobek, dostane sankci 50 000 - 500 000 korun a může jako bonus ještě obdržet dva roky zákazu činnosti. Zákon zakazuje i zaslání poštou pokud nelze ověřit věk kupujícího. Z ulic samozřejmě vymizí i cigaretové automaty.

Aby nedošlo k dohadům, vymezuje zákon i to, co konkrétně jsou tabákové výrobky. Jde o dýmky, čilamy, dutinky, cigaretový papír a další. Přesně se tam také definuje pojem elektronická cigareta. Podle zákona je to výrobek napodobující funkci tabákového výrobku, jehož účelem je především vdechování nikotinových výparů bez nutnosti spalovat tabák.

Obce mohou také podle nové normy zakázat kouření na dětských hřištích, sportovištích, v budovách a na akcích určených dětem a mládeži.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24