QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

ČOI varuje: Autíčko je nebezpečné pro děti i životní prostředí

26.05.2019 9:55

Autíčko na dálkové ovládání, vyrobené v Číně, představuje riziko pro nejmenší děti. Navíc obsahuje nadlimitní obsah olova a kadmia.

autíčko

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila na našem trhu nebezpečnou hračku. Jedná se o hrající dálkově ovládané autíčko na baterie se třemi figurkami, které se prodává pod názvem Animal World "Cartoon Dinosaur Car“.

"Obal hračky je označen piktogramem nevhodné pro děti do tří let. Zároveň je na stejném obalu uvedeno, že hračka je vhodná pro děti od 18 měsíců. Na papírové, dodatečně nalepené etiketě je uvedeno jméno dovozce výrobku a také informace v českém jazyce, že hračka není vhodná pro děti do tří let, protože obsahuje malé části a hrozí nebezpečí polknutí,“ sděluje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Testy navíc ukázaly, že na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky je mnohonásobně překročen obsah olova i kadmia oproti povoleným limitům, což představuje značné  riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.  

"Možná nebezpečnost pro nejmenší spotřebitele je způsobena zmatečnými informacemi o věku dítěte, pro které je hračka vhodná, zároveň se zjištěnými  nedostatky v informacích pro uživatele a chybějícími návody k používání výrobku v českém jazyce,“ dodává mluvčí.

Česká obchodní inspekce nařídila stažení nebezpečné hračky z distribuce.

FOTO: ČOI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24