Covid 19: Respirátor uvnitř, změna platnosti testů, kontrola v restauracích...

20.10.2021 17:08

Vláda oznámila další změny! Nově se budou muset nosit respirátory i na pracovištích, zkracuje se doba platnosti testu, nově nebudou hrazeny testy ze zdravotního pojištění apod. Přinášíme podrobnosti!

063A1977

Respirátory ve vnitřních prostorech od 25. října...

„Od 25. října bude povinnost nosit respirátor ve všech vnitřních prostorech včetně pracovišť. Nově není výjimka na pracovištích. Maximálně, pokud je v kanceláři někdo sám, nemusí mít respirátor,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve středu 20. října po jednání vlády.

Změny se týkají i doby platnosti testů. Nově nebudou testy hrazeny ze zdravotního pojištění, personál restaurací a dalších podniků musí kontrolovat certifikát O-T-M (očkování, testování, prokázání nemoci). Tyto další změny budou paltit od 1. listopadu!

Certifikát nově kontroluje personál...

"Dnes je povinnost předkádat v rámci hromadných akcí služeb apod. certifikát, otázka je ale kontrol. Není zavedena kontrola v klubech a restauracích apod., což není správně. V současné situaci je nutné, aby v těchto provozech byla kontrola ze strany provozovatelů. Od 1. listopadu vláda schválila, že provozovatel restaurace, klubu, baru, diskotéky apod., bude muset kontrolovat certifikát. Pokud nebude platný, nesmí umožnit vstup nebo poskytnout službu," uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr dále uvedl výjimky. Netýká se to jídel s sebou nebo foodpointů v obchodních centrech. Tam musí mít zákazník certifikát, personál ho ale nemusí při koupi jídla s sebou kontrolovat.

Zkrácení platnosti testů, úhrada...

"Vláda rozhodla o zkrácení platnosti testů. U testů metody PCR na 72 hodin a u antigenních testů na 24 hodin. S účinností od 1. listopadu nebudou z veřejného pojištění hrazeny testy. Netýká se to testů indikovaných lékařem, ale týká se to testů, které jsou potřeba například k návštěvě restuarace," uvedl Vojtěch.

Placené testy budou nadále pro děti a pro další výjimky! "Jsou tam výjimky u osob do 18 let, pro osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů, taktéž pro ty, kteří jsou rozočkovaní a mají za sebou alespoň první dávku. Těm všem budou nadále testy hrazeny. Ostatním nikoliv," upřesnil ministr.

„Testování dětí do 18 let je nadále hrazeno státem,“ upřesnil premiér Andrej Babiš.

Změna u dětí do 12 let

"Děti do 12 let se nebudou muset prokazovat O-T-M. V tuto chvíli je to do šesti let. Od 1. listopadu se budou muset prokazovat jen starší 12 let. Tyto změny budou účinné od 1. listopadu kromě respirátorů, ty budou platit od 25. října," uvedl Adam Vojtěch.

Cena testů bude podle Votěcha regulovaná i nadále.

Dále platí, že je zkrácena karanténa na 7 dní. Musí být ale ukončena po 7 dnech negativním testem.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24