13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
K létu patří saláty! Zaručené recepty od foodblogerky
Co takhle dát si salát? V létě určitě dobrá volba. My pro vás máme zaručené tipy na výborné saláty, které lehce zvládnete. Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková. Dobrou chuť!
Rajčatový salát s nivou a bazalkou
Budete potřebovat: (vše podle počtu strávníků)
čerstvá rajčata
jarní cibulka
Niva
čerstvá bazalka
zakysaná smetana + majonéza (můžete vynechat)
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup:
Rajčata nakrájejte na osminky nebo podle potřeby, jarní cibulku na jemná kolečka a bazalku posekejte, případně natrhejte na malé kousky. Vše vložte do misky. Smíchejte zakysanou smetanu s majonézou, dostatečně opepřete a podle chuti osolte. Nivu můžete buď nakrájet na kostičky a přidat k rajčatům anebo ji nahrubo nastrouhejte a vmíchejte přímo do dresinku. Bude tak mít výraznější chuť. Rajčata promíchejte s dresinkem a salát nechte vychladit v lednici.
Řecký salát
Budete potřebovat:
salátová okurka
rajčata
červená nebo zelená paprika červená cibule
sýr feta
sušené oregáno
vinný ocet
olivový olej
Postup:
Zeleninu nakrájíme na kousky, cibuli na plátky. Promícháme, naservírujeme na mísu a navrch položíme sýr feta. Polijeme olivovým olejem a posypeme sušeným oregánem. Můžeme doplnit olivami. Každý si salát okyselý vinným octem dle potřeby.
Caesar salát s krevetami
Caesar salát je nejčastějším salátem ve většině restaurací. Ovšem ne všude chutná a vypadá stejně, přestože receptura je jen jedna. Tady je varianta s krevetami.
Budete potřebovat:
římský salát
starší bílé pečivo na krutony
parmazán
(já jsem servírovala salát s orestovanými krevetami na másle )
Na zálivku:
2 žloutky
1 KL dijonské hořčice
1/2 KL cukru
100 ml rostlinného oleje
1 KL bílého vinného octa
4 ks ančoviček
1 menší stroužek česneku
sůl a pepř
(nebo můžete samozřejmě použít hotovou majonézu, pokud se vám nechce dělat domácí, cca 2 PL a pak přidat ančovičky, česnek, ocet, sůl a pepř)
Postup:
Nejprve připravíme zálivku. V misce vymícháme metličkou nebo ručním šlehačem žloutky s cukrem, octem, solí a pepřem. Do směsi postupně pomalu za stálého míchání přiléváme olej a vymícháme do požadované konzistence majonézu. Do ní pak vmícháme najemno posekané ančovičky a utřený stroužek česneku. Odložíme do lednice.
Z bílého pečiva nakrájíme věší krutony a nasucho je opečeme na pánvi. Necháme vychladnout.
Římský salát nakrájíme na proužky, parmazán nastrouháme na hobliny a dvě třetiny přidáme k salátu. Přihodíme krutony a vše důkladně spojíme zálivkou. Všechny kousky salátu by měly být obalené zálivkou. Podáváme posypané zbytkem parmazánu, případně s orestovanými krevetami nebo proužky kuřecího prsa.
Osvěžující fenyklovo-okurkový salát
Budete potřebovat:
1 bulva fenyklu
1 salátová okurka
2PL smetany
1KL dijonské hořčice
1-2KL bílého vinného octa
čerstvý kopr
sůl, pepř
Postup:
Fenykl očistíme, vykrojíme tvrdý košťál a nakrájíme na tenké plátky, stejně tak okurku.
Ze smetany, octa, hořčice, kopru, soli a pepře vymícháme hladkou zálivku, s kterou salát promícháme. Necháme vychladit v lednici.
Tento salát je výborný především k rybám.
Všechny recepty najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno. Foto a recepty: Andrea Motlíková