QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FN Plzeň reaguje na zvyšování cen energií a začíná zavádět úsporná opatření

31.10.2022 11:45

FN Plzeň nakupuje elektřinu a plyn prostřednictvím centralizovaného resortního nákupu připravovaného Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Odhad konečné ceny energií (tj. plyn, el. energie, teplo a chlad, vodné a stočné) pro rok 2023 je 300 mil. korun, což je zhruba o 80 mil. Kč více, než bude v letošním roce. 

FN Plzeň_úsporná opatření_1022_FN Plzeň

Dle FN Plzeň jsou celkové ceny za energie pro rok 2023 oproti roku 2021 dvojnásobné. „Díky rozhodnutí městských společností nezvyšovat pro rok 2023 cenu tepla ani vody, není  u těchto dvou položek růst cen nijak zásadní, a tato skutečnost výrazně kladně ovlivní náš připravovaný rozpočet. U plynu už je zdražování zcela patrné – v roce 2021 jsme za jednotku MWh platili 710 Kč, letos to bylo už 1 700 Kč a příští rok je předpoklad až 3 860 Kč. Ještě větší nárůst je u elektrické energie, kde byla za jednu jednotku MWh v roce 2021 cena 2 430 Kč, letos 4 680 Kč a příští rok očekáváme 7 300 Kč,“ říká technicko-provozní náměstek FN Plzeň Milan Topinka.

Nemocnice proto reaguje a zavádí opatření, která by měla uspořit energii. „Postupně v obou areálech vyměňujeme standardní zářivkové osvětlení za úspornější LED  technologii, snižujeme počet využívaných svítidel a instalujeme režim automatického spínání. Vzhledem k nastavení systému regulace teplot ve vnitřních objektech postupně instalujeme termoregulační hlavice na radiátory, které lze po nastavení teploty uzamknout, a jsou tak  odolné i proti případným vandalům. V obou areálech FN máme zhruba 13 500 místností a asi 5 000 z nich jsou technické sklady, archivy či chodby, kde lze snížit teplotu trvale. FN dále přijala provozní opatření k plošnému snížení teploty v interiérech obou areálů FN o 1 °C,“ pokračuje Milan Topinka.

Další opatření se týká zefektivnění technologického provozu nemocnice, například regulace maximálních spotřeb elektrické energie v energetických špičkách nebo redukce provozu vzduchotechniky a výměníkových stanic v době mimo provoz ordinací a ambulancí. Při předpokládané budoucí úspoře 15 % se bude jednat o zhruba 16,5 mil. korun. „Základem úspěchu je, aby personál s úspornými opatřeními začal u sebe a choval se  v prostorách nemocnice jako by byl doma. Například důsledně zhasínat, využívat jen krátké intenzivní větrání, hospodárné užívat elektrospotřebiče apod. A jsem moc rád, že máme zodpovědné zaměstnance, kteří tak činí. Někteří nám dokonce sami hlásí, kde je aktivní světlo v době, kdy se zde pohybuje malý počet lidí, a zasílají další nosné podněty,“ doplnil ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. 

foto FN Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24