QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Francie a Řecko se přesouvají do oranžované, od pondělí platí nová mapa

13.12.2020 8:12

Od pondělí 14. prosince vstoupí v platnost nová cestovatelská mapa. Do oranžové skupiny se přesunou Francie a Řecko. Většina států je stále červená. A nadále platí také zákaz cestování do Bavorska.

cestovatelská mapa od 14_12

Podle mapy, která bude platit od pondělí, jsou nově oranžové Francie a Řecko. Většina zemí je ale nadále červená, tzn. že při návratu z těchto zemí se lidé musí podrobit testu na covid-19 nebo nastoupit do karantény. Stále ale platí, že jednotlivé země mají své vlastní podmínky pro vstup do země. Platí napříkad zákaz návštěvy blízkého Bavorska.

Od středy 9. prosince 2020 do úterý 5. ledna 2021 zakázalo Bavorsko malý pohraniční styk (není tedy možno jezdit na nákupy či za turistikou).

Francie a Řecko tak v oranžové kategorii doplnily Dánsko, Finsko, Irsko, Island, Norsko, Maltu, Kanárské ostrovy, Baleárské ostrovy, portugalské Azory a Madeiru. Systém semaforu upravuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Co znamenají jednotlivé barvy na cestovatelském semaforu?

🟠 ORANŽOVÉ STÁTY: Cestování je volné, dlouhodobí pracovníci ale musí při návratu do ČR cestovat s testy (nejedná se o pendlery, ale třeba sezonní zaměstnance).

🔴 ČERVENÉ STÁTY: Pokud nespadáte do některé z výjimek, musíte se při návratu do ČR nechat otestovat – ať už v zahraničí, nebo až u nás, případně nastoupit do karantény – a odeslat na hygienu online formulář. Tou asi nejzásadnější výjimkou je volný režim pro pendlery nebo lidi, kteří cestují do takového státu z rodinných, pracovních nebo zdravotních důvodů na max. 24 hodin.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24