QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči na svátky zavřít nemohou. Operační středisko je ve střehu - FOTKY

23.12.2015 12:09

Hasiči nemohou takzvaně zavřít ani v nejsvátečnější dny roku. Jak vypadá jejich služba na operačním středisku? Podívejte se, kdo bude nad regionem bdít i o Vánocích...

FOTO_QAP_CZ (3)
FOTO_QAP_CZ (15)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (12)FOTO_QAP_CZ (18)

Policisté, záchranáři, také zdravotníci v nemocnicích, ale i hasiči. Někteří z nich závěr roku nestráví v kruhu rodiny, ale budou se starat o to, aby ostatní mohli prožít svátky v klidu a s pocitem, že pomoci se vždy dovolají. QAP.CZ navštívil krajské operační středisko hasičů... 

Z pohledu hasičů jsou vánoční svátky v podstatě běžným služebním dnem. I když Štědrý den bývá v posledních letech klidnější, rozhodně se nenudí. "V minulých letech se ale objevovaly případy, kdy lidé zkoušeli například nové mobily, které dostali pod stromeček. Jak nebyly zaktivované a zkoušeli je, tak se voláním dostávali na 112. Najednou počty volání začaly narůstat. Jinak ten večer je asi klidnější. Objevují se ale i případy spojené s petradami, sem tam hoří kontejner. Stromečky už samozřejmě moc nehoří. V předvánočním čase byl opět nárůst případů požárů od adventních věnců," říká vedoucí směny operačního střediska Milan Janeček.

Exponovanější na výjezdy než Štědrý den jsou následné svátky a období do Silvestra, kdy se rozjíždí i nejrůznější zábavy a oslavy. Mezi svátky navíc narůstá provoz a hasiče tak začínají ve větší míře zaměstnávat především nehody. "Hodně také přepojujeme ze 112 na záchranku kolapsy z přejedění a tak dále," dodává Milan Janeček.

Operační středisko je v permanenci 24 hodin denně i o svátcích...

"Sloužíme klasicky, ranní je od sedmi ráno do sedmi večer, pak nastupuje noční směny. Sloužíme tedy dvanáctky v režimu dva dny denní, dva dny noční a pak čtyři dny volno. Minimálně je nás tady v denní i noční dobu sedm. Rozdělené to máme na sektory, jeden má Plzeň, Plzeň sever, Plzeň jih, další Rokycany a Klatovy a pak sektor Tachov a Domažlice. Uprostřed je navíc sektor, který hlídá celokrajský pult centrální ochrany. Na 112 musí být minimálně dva nastoupení ať už s cizím jazykem nebo češtinou," vysvětluje Milan Janeček.

Frmol zažijí hasiči i v samotném závěru roku především v souvislosti s oslavami Silvestra. Dá se tak říct, že první hodiny nového roku jsou pro hasiče vždy hodně náročné. "Na Silvestra to narůstá hlavně po půlnoci. Především má hodně výjezdů záchranka, my řešíme opět spíš ty petardy. Stává se, že petardy třeba skončí někomu na balkoně nebo na střeše a tak podobně," říká vedoucí směny operačního střediska.

O vánoční a silvestrovské dobroty hasiči nepřijdou....

I když ne v rodinném kruhu, přece jen si hasiči na operačním středisku, stejně jako na jednotlivých stanicích, vánoční a slavnostní atmosféru navodí alespoň zásobami donesenými z domova. "Uděláme si takový party stůl, samozřejmě bez alkoholu. Vloni na Silvestra jsme měli ovar, hlavně maso. Z domova doneseme sladkosti a cukroví," uzavírá s úsměvem Milan Janeček. Nechybí ani vánoční stromeček.

Nezbývá jen popřát klidnou službu a všem, aby pomoc hasičů vlastně vůbec nepotřebovali.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24