QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hledá se strom, který o Vánocích ozdobí plzeňské náměstí!

05.10.2022 14:50

Poslední dny nám nejen zboží v obchodech připomíná, že se blíží Vánoce. Do adventu zbývají necelé dva měsíce. Správa veřejného statku města Plzně začala hledat vánoční strom, který ozdobí náměstí v centru západočeské metropole. Vánoční stromek hledají i v Radčicích.

IMG_1147

Město vyzývá obyvatele Plzně, případně blízkého okolí, kteří mají vhodný strom na svém pozemku a chtěli by ho v blízké době odstranit, aby ho nabídli městu jako vánoční strom. Vhodný je jehličnatý strom, především smrk, jedle nebo douglaska o výšce zhruba mezi třinácti až patnácti metry pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. Důležité také je, aby k němu byl přístup pro jeřáb a nákladní auto, abychom mohli zajistit jeho bezpečné pokácení a odvoz na náměstí Republiky,“ uvedl vedoucí Úseků lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka s tím, že ne každý strom je vhodný a i po poražení bude nutné prozkoumat, zda není strom poškozený nebo napadený hnilobou.

  • v loňském roce byl plzeňský vánoční strom z obce Zahrádka v Karlovarském kraji
  • jednalo se o jedli obrovskou – tento druh mělo město jako vánoční strom vůbec poprvé
  • Plzni strom darovali manželé Křížovi

Pokud takový strom máte a chcete ho městu nabídnout, zašlete kontakt s případnou fotografií na adresu Správa veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, 301 00 Plzeň nebo na e-mail svsinfo@plzen.eu do konce října.

Vánoční strom hledají i Radčice. „Máte na svém pozemku “vánoční strom“, který příliš vyrostl a nezbývá Vám než se jej zbavit? Věnujte jej naší městské části, kde udělá radost o Vánocích všem našim obyvatelům,“ zveřejnil výzvu starosta MO Plzeň 7 - Radčice Rolando Arias.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24