QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hledají se koledníci pro Tříkrálovou sbírku!

28.11.2022 13:31

23. ročník Tříkrálové sbírky se bude konat od 1. do 15. ledna 2023. Diecézní charita Plzeň hledá nové koledníky.

tříkrálový průvod Plzní (10)

Tříkrálová sbírka je důležitou pomocí pro osoby v nouzi. Každý rok se vydají do ulic Tři králové – Kašpar, Melichar a Baltazar, kteří koledují v Plzni na podporu sociálních služeb Městské charity Plzeň. Aktuálně se hledají noví koledníci. „Diecézní charita Plzeň hledá nové koledníky, ale i dospělé vedoucí tříkrálových skupinek, kteří se zasadí o výběr finančních prostředků na pomoc těm, kteří si sami pomoci nemohou. Charita také poskytne podporu při zakládání nových koledních míst,“ uvádí město Plzeň.

Ti, kdo chtějí osobně koledovat nebo pomáhat s organizací, i ti, kdo nabídou veřejné místo k umístění tříkrálové pokladničky, se mohou obrátit na koordinátorky Tříkrálové sbírky (Helena Pachnerová, tel. 731 433 015, e-mail: helena.pachnerova@dchp.charita.cz, Eva Karasová, tel. 731 591 852, e-mail: eva.karasova@dchp.charita.cz), od nichž se dozvědí vše potřebné o dalším postupu.

Mudrci z Východu, tradičně nepřesně označovaní jako Tři králové jsou postavy z Matoušova evangelia, které navštívily Ježíše krátce po jeho narození v Betlémě a přinesly mu dary: zlato, kadidlo a myrhu.
Až později vznikla tradice, že byli tři, že to byli králové a jejich jména – Kašpar, Melichar a Baltazar, v Novém zákoně se tyto údaje nevyskytují.

„V Plzni se tradičně koleduje na podporu sociálních služeb Městské charity Plzeň. Peníze budou využity na pomoc matkám a těhotným ženám v obtížné situaci, které našly útočiště v Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni. Dále na sociální práci v Domově sv. Františka, což je azylový dům vybavený i noclehárnou, nízkoprahovým zařízením a terénním programem na pomoc lidem bez domova,“ uvádí město s tím, že příspěvek z Tříkrálové sbírky obdrží také charitní služba Tísňová péče a Diecézní charita Plzeň, která koordinuje charitní činnost na území Plzeňského a Karlovarského kraje a sama zajišťuje více než dvě desítky sociálních služeb.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24