QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hrdinové mezi námi. Na radnici se rozdávala ocenění za záchranu života

14.12.2015 17:04

Celkem dvanáct policistů, hasičů, strážníků, záchranářů ale i běžných občanů převzalo speciální ocenění z rukou primátora. Zasadili se o záchrany lidských životů v dramatických okamžicích.

FOTO_QAP_CZ (5)
FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (3)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (4)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (8)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (11)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (13)FOTO_QAP_CZ (12)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)FOTO_QAP_CZ (16)FOTO_QAP_CZ (17)FOTO_QAP_CZ (18)FOTO_QAP_CZ (19)FOTO_QAP_CZ (20)

Plzeňská radnice patřila v pondělí odpoledne skutečným hrdinům. Z rukou primátora převzalo celkem dvanáct lidí ocenění za záchranu lidského života. Jednalo se mimo jiné o policisty, strážníky, hasiče, záchranáře, ale také o běžné občany, kteří se svou okamžitou reakcí snažili někomu zachránit skutečně to nejcennější...

Celkem se ocenění týkalo zásahů a zákroků při šesti dramatických událostech, které se letos v Plzni odehrály. Mezi oceněnými byli zástupci složek Integrovaného záchranného systému, ale i dva běžní obyvatelé města. "Chtěl bych vyzdvihnout to, co vy dnes oceňovaní děláte pro nás, pro obyčejné Plzeňany. Hovoříme-li o těch, kteří zachránili život, udělali to největší, co mohli. Protože život samotný je tím nejcennějším, co máme. Hluboká úcta k vám,“ řekl přítomným primátor Martin Zrzavecký.

"Policisté a strážníci se denně setkávají se situacemi, které se negativně dotýkají našich spoluobčanů, a to v situacích, kdy je ohrožen jejich majetek, ale i to nejcennější, jako je jejich život. Proto je nám ctí, že již osmým rokem může město Plzeň prostřednictvím našich odborů ocenit ty, kteří nejen v rámci plnění svých služebních povinností nebyli lhostejní a život druhým zachránili. Srdečné díky pak patří spoluobčanům, kteří neváhali ohrozit svůj život a zachránit tak život jiný,“ uvedl Aleš Průša, šéf magistrátního odboru bezpečnosti a prevence kriminality.  

Jednou z oceněných byla mimo jiné lékařska ZZS PK Jitka Vidunová, která velela zásahu při požáru ve Farského ulici v Plzni letos v polovině září. "Byl výjimečný z pohledu počtu pacientů, protože v okamžiku, kdy před sebou máme několik zraněných nebo nějakým způsobem postižených, tak musíme se rozhodnout, který pacient má být ošetřený jako první, který až následně, a v tomto duchu zásah směřovat. Samozřejmě také komunikovat s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému," vzpomíná Jitka Vidunová. K zásahu ve Farského ulici mimo jiné přirovnává například zásahy u vážných dopravních nehod, kde je hned několik zraněných. 

Ocenění:

  • Richard Staněk jako velitel zásahu, Ondřej Nosek jako velitel lezecké skupiny a Tomáš Liška jako člen lezecké skupiny z Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a Libor Cibulka a Petr Julius z Městské policie Plzeň za záchranu muže, který byl po pádu ze skály u řeky Úslavy zaklíněný ve spodní části převisu. 
  • Artur Tereščenko a Ondřej Polata z Městské policie Plzeň za poskytnutí první pomoci řidiči čtyřkolky po nehodě, při níž utrpěl poranění.
  • Karel Krosnař z Policie České republiky, který zachránil ženu z kolejiště těsně před projíždějícím vlakem. 
  • Lékařka Jana Vidunová jako vedoucí zásahu a Rostislav Mach jako záchranář ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje za zásah při požáru v domě ve Farského ulici v Plzni, při němž bylo zraněno šest lidí, z toho čtyři děti. 
  • Michal Tomšík, který svým včasným a obětavým zásahem zachránil svoji sestru po nadýchání zplodin v koupelně. 
  • Jan Dvorský, který se vrhl za sebevrahem do Borské přehrady a snažil se ho zachránit. Podrobnosti k případu najdete zde.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT