QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak to vypadá ve vyhřívaném stanu pro bezdomovce v Plzni? Podívejte se na VIDEO

21.12.2022 13:04

Vyhřívaný stan je umístěný na parkovišti v areálu DEPO2015. Poprvé se otevřel ve čtvrtek 15. prosince. Od té doby se v něm vystřídalo mnoho lidí, kteří přišli složit hlavu do tepla.

stan pro bezdomovce_QAP2

V mrazivých dnech je ve stanu pro příchozí bezdomovce připraveno jídlo, jako jsou konzervy, polévky nebo teplý čaj. Zázemí tvoří asi 70 lůžek. Lidé bez domova zde naleznou v případě potřeby i teplé oblečení a spacáky.

Na místě jsou zdravotníci, aby konzultovali stav přicházejících a v případě potřeby ošetřili drobná zranění. „Do teplého stanu chodíme pomáhat jako zdravotnický dozor. Nejčastější trápení mají lidé bez domova s omrzlinami,“ komentuje koordinátorka projektu ČČK Street medicine Jana Fajfrová.

„Lidé v nouzi často přijdou do stanu, zalezou do spacáku a jdou rovnou spát. Zatím zde nevznikly žádné větší problémy nebo rozepře. Často ošetřujeme drobná poranění a omrzliny,“ řekla QAPu jedna ze zdravotnic ve stanu. „Největší problém pro lidi bez domova je, když je těsně nad nulou a venku je mokro. To jim potom navlhne oblečení, spacáky a vše co mají a když začne zase mrznout, vznikají ty největší problémy,“ dodává.

Vyhřívaný stan pro bezdomovce vyvolává nejen na sociálních sítích diskuse o tom, zda je takový stan potřebný. „Poslední dobou se kolem teplého stanu strhla obrovská diskuse. Hodně Plzeňanů si myslí, že je to zbytečné vyhazování peněz, ale neuvědomují si jednu věc, že pokud ten člověk na ulici zemře nebo ho najdeme v kritickém stavu, jedná se o daleko dražší záležitost a to vůbec nepřihlížím k tomu, že by každý z nás měl chtít zmírňovat utrpení, než ho ještě zhoršovat," komentovala QAPu Jana Fajfrová z ČČK.

Velký zájem mají lidé bez domova o teplé ponožky. Darovat je můžete i vy! Existují sbírky jako Ponožkový prosinec od ČČK. Teplé ponožky můžete přinést do ošacovacího střediska Oblastního spolu Českého červeného kříže Plzeň – město a Rokycany na adrese Tylova 9, Plzeň.

Zájemci o teplý přístřešek se mohou ubytovávat od 20 hodin, v areálu se však lidé bez domova scházejí už o něco dříve. Nahlásit se do vyhřívaného stanu by se měli do 21. hodiny. Do stanu smí i psi, kteří musí být na vodítku. Je zakázaná konzumace drog, alkoholu a omamných látek, ve stanu se nesmí ani kouřit.

Foto QAP, video ČČK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24