QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kdy bude na horách sníh? Meteorologové to nadějně nevidí

29.12.2022 12:19

Teploty jsou v těchto dnech nadprůměrně vysoké. Včera se teploty pohybovaly kolem 9 °C, dnes by mělo být dokonce tepleji. Jak je to se sněhem? Kdy bude možné vyrazit na běžky nebo sáňky?

CG0A0598

Meteorologové to se sněhem nevidí příliš nadějně. “Po již tradiční vánoční oblevě, která byla letos navíc velmi silná, jsou sněhové podmínky na našich horách stále velmi špatné a na změnu k lepšímu to nevypadá ani v následujících dnech. Naopak se na víkend znovu výrazně oteplí,” informoval dnes Český hydrometeorologický ústav.

Na Šumavě aktuálně leží 5 až 15 cm sněhu prakticky pouze na hraničním hřebeni. Podmínkám pro lyžování na šumavském Špičáku pomohly dva předchozí chladnější dny (27.a 28. prosince), kdy se díky mrazu mohlo opět spustit zasněžování. „Na sjezdovkách, kde se lyžuje, jsme po vánočních deštích stihli upravit nejvytíženější úseky. Kvalitě tratí to pomohlo, byť už jsou zase teploty nad nulou, ale lyžování je na nich zatím pěkné“ říká k aktuálním podmínkám ředitel areálu Vladimír Kasík. Mimo sjezdovku však sníh nenajdete. Aktuální foto naleznete zde

Dle meteorologů počasí nebude příliš lákat na hory ani na přelomu roku. “Zhruba do sobotního rána a dopoledne ještě zůstanou na hřebenech severních a severovýchodních hor cca současné podmínky, i když i zde přechodně do již přemrzlého sněhu opět zaprší. Od sobotního dne se bude i na hřebenech hor výrazně oteplovat a sníh tak bude dále odtávat. Celý přelom roku tedy bude na horách velmi teplý a navíc poměrně větrný,” uvádí ČHMÚ.

Ke změně by dle meteorologů mohlo dojít z dnešního pohledu až okolo 3. ledna. Na významnější množství sněhu to ale nevypadá. 

foto ilustrační QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24